Lausunto Nedeljne informativne novine -lehdelle vuoden 1955 lopulla

Vuosi 1955 merkitsee mielestäni monessa suhteessa myönteistä käännekohtaa toista maailmansotaa seuranneessa kansainvälisessä atmosfäärissä. Sen aikana saatiin valmiiksi kauan kiistan aiheena ollut Itävallan valtiosopimus. Maailman johtavat valtiomiehet kohtasivat toisensa hyvän ilmapiirin vallitessa Genevessä kesällä 1955. Tämä kaikki on merkinnyt ilahduttavaa muutosta mielialoissa. Eri suurvaltaryhmiin lukeutuvien maitten välinen kulttuurivaihto ja kaupallisen kanssakäymisen vilkastuminen ovat olleet suotuisia ja näkyviä seurauksia jännityksen lieventymisestä.

Suomen kannalta ovat uudessa maailmanpoliittisessa tilanteessa olleet kuluvana vuonna huomattavia tapauksia Porkkalan vuokra-alueen palauttaminen maamme hallintaan, Suomen ja Neuvostoliiton välisen ystävyys- ja avunantosopimuksen voimassaolon jatkaminen 20 vuodella, Suomen liittyminen Pohjoismaiden Neuvostoon ja viimeksi Suomen pääsy Yhdistyneitten Kansakuntien jäseneksi. Nämä ovat pienelle maallemme tärkeitä, ilahduttavia ratkaisuja, mutta käsityksemme mukaan niillä on maailmantilanteen suotuisaa kehitystä osoittava ja edistävä yleisempikin merkitys.

Rauhantila voi maailmassa vahvistua ja kansojen turvallisuudentunne lisääntyä vain tällä luottamuksen ja keskinäisen sovinnollisuuden linjalla. Varmaan monet tänään ratkaisemattomilta näyttävät ongelmat ovat selvitettävissä, jos vastapuolet voivat lähestyä toisiaan luottamuksellisesti ja avomielisesti. Erityisesti pienten kansojen ja niiden edustajien on toivottava, että maailmanpoliittinen kehitys kulkee tähän suuntaan ja että tämän kehityksen tiellä vielä olevat esteet onnistutaan raivaamaan pois.