Hki 12/9 1943.

Rakas Sylvi ja rakkaat pojat.

Ehkäpä ehditte saada tämän vielä tiistaina ennen matkaanne. Olen siis palannut Viipurista, jossa tutkin hallintoasioita. Siellä kuulin kulkulaitosministeriön osastopäällikkö [Johan] Roihalta, että koulut alkaisivat työvoimatilanteen vuoksi vasta aikaisintaan 11/10, mutta että alkaminen ei vielä silloinkaan ole täysin varma, koska väestönsuojelunäkökohdat voivat vieläkin lykätä alkamista. Ja tottahan se on, että levotonta täällä viime öinä on ollut, vaikka kaupunkia ei olekaan pommitettu. Parasta kuitenkin on nyt tulla tänne, jos sattuu jotakin erikoista käännettä, voidaan neuvotella, minne on pakko lähteä, jos se sitten näyttää välttämättömältä. Toistaiseksi ei täällä ole ollut mitään heikkoa.

Kai olet seurannut maailmantapahtumia. Kyllä niitä nyt on ollutkin. En tiedä muuta kuin lehdissä on. Kustaan kanssa oli puhetta, että Pihtarilla [Ryti] on täytynyt olla joitakin suoria tunnusteluja, ja nyt oli muutamassa ruotsalaisessa lehdessä samanlainen hyvin perusteltu uutinen. Mitä sitten seurannee. Uskon, että P[aasikivi] on suunnilleen minun kannallani asiassa, niin on Kalle ainakin kertonut.

Ryömä, Kirsti, Schwester Kirsti, soitti juuri ja kysyi Sinua. Oli palannut Kemistä ja oli täynnänsä raivoa nixmanneja kohtaan. Menee Lahteen, on siellä viikon. Pyysin, että soittaa Sinulle heti tultuaan, koska olet saanut kesän olla juttutoveria vailla. Hän tiedusteli, että et kai ole tullut niin ihmisaraksi, että pelkäät Ryömää. Vakuutin, ettet. Hänelle oli Ryömä-nimestä ollut ikävyyksiä, mutta arveli, että kyllä hän saa nyt Italian antauduttua Kemistäkin asunnon!

Olet kai lukenut niistä suurista lihan salakaupoista täällä. Ne kaksi pankkia, joista oli lehdessä puhe, ovat Kansallis-Pankki ja Suomen Pankki! Kyllä asialle on naurettu.

Kiitos muuten kirjeestäsi. Hyvä juttu, että puiminen menestyi, maksoi sitten mitä maksoi. Ja uskon, että perunakin on pääasiassa nostettu, mihin vain mahtunee. Eiköhän olisi syytä nyt ilmoittaa kansanhuoltolautakunnalle, että on saatu niin vähän ruista. Todistuksenhan saisi puimamiehiltä, kuinka monta kiloa on tullut. Peruste: huonosti talvehtinut.

Kalle soitti eilen ja kertoi, että 5 saks. sotapoliisia oli yrittänyt rosvota erästä evakuoitua taloa Petsamossa. Syntyi tulitaistelu, jossa 1 saks. kaatui ja 4 otettiin vangiksi. Aika juttu!

Ei muuta tällä erää. Toivon, että pääsette hyvin matkalle ja että matka sujuisi hyvin. Tulen teitä vastaan asemalle 9.22. Toivotan teidät tervetulleeksi taas kotiin.

Teidän

Urho