I Puheita ja lausuntoja

2. Tasavallan Presidentin puhe vuoden 1977 valtiopäivien avajaisissa 2.2.1977

Herra Puhemies,

Suomen kansan edustajat,

Eduskunta on lyhyen tauon jälkeen kokoontunut jälleen jatkamaan vastuunalaista työtään uusilla valtiopäivillä.

Kansainvälisissä suhteissa alkanut vuosi tarjoaa pääasiassa myönteisiä kehitysmahdollisuuksia. Erittäin rohkaisevina voidaan pitää niitä lausuntoja, joita Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri L.I. Brezhnev ja Yhdysvaltain uusi presidentti Jimmy Carter ovat äskettäin esittäneet. Puhuessaan välttämättömyydestä saattaa päätökseen uuden Salt-sopimuksen valmistelut pääsihteeri Brezhnev sanoi Neuvostoliiton olevan valmiin ottamaan yhdessä Yhdysvaltain uuden hallituksen kanssa uuden suuren askeleen maiden välisissä suhteissa. Samalla tavoin presidentti Carter sanoi virkaanastujaispuheessaan Yhdysvaltain haluavan tänä vuonna ottaa askeleen kohti lopullista päämäärää - kaikkien ydinaseiden hävittämistä maapallolta. Edistyminen keskeisissä aseidenriisuntaneuvotteluissa antaisi liennytykselle uutta vauhtia ja loisi myönteisen yhteistyöilmapiirin, jonka vaikutukset tuntuisivat monilla tahoilla.

Alkaneena vuonna pidetään Beogradissa kokous, jonka tehtävänä on käsitellä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin päätösasiakirjan toimeenpanoa ja konferenssin aloittaman monenkeskisen tapahtumasarjan jatkamista. Me kiinnitämme tähän kokoukseen suuria odotuksia ja tulemme tekemään parhaamme sen onnistumiseksi. Monet merkit viittaavat siihen, että Euroopan valtiot tuntevat vastuunsa ja ovat valmiit rakentamaan sopua ja kehittämään yhteistoimintaa.

Liennytyskehityksen kiistämättömistä saavutuksista huolimatta olemme joutuneet kuulemaan perusteettomia epäilyjä yhteistyön jatkomahdollisuuksista ja jopa tähänastisten tulosten aitoudesta.

Mikäli nämä epäilyt ovat kohdistuneet Suomen ulkopolitiikkaan, on välttämätöntä eduskunnan edessä ja tältä korkealta paikalta - ei vakuuttaa, sillä vakuuttamista ei tässä tarvita - vaan todeta, että Suomi jatkaa horjumatta sillä ulkopoliittisella linjalla, joka maan selviydyttyä sotaa seuranneiden vuosien vastarintatendensseistä, epätietoisuudesta ja haparoinnista on ollut Suomen virallinen ulkopolitiikka. Kaikki vastuunsa tuntevat suomalaiset nyttemmin antavat sille kannatuksensa. Tähän politiikkaan ei ole onnistuttu lyömään kiilaa ulkomailta enempää kuin kotimaastakaan käsin. Tällöin kohdistan varoitukseni erityisesti niille ensi kädessä ulkomailla esiintyneille äänille, jotka yrittävät antaa kuvan, että maailmanpolitiikassa tapahtunut liennytys olisi luomassa Suomen ulkopolitiikalle uutta profiilia ja että eräissä Länsi-Euroopan maissa havaittavissa oleva oikeistolaistuminen heijastuisi myös Suomen ulkopolitiikassa.

Olen useinkin varoittanut Suomen ulkopolitiikan ympärillä kiertelevistä spekulaatioista. Ja kun kertaus on opetuksen äiti, teen sen nytkin. Kansainvälisen politiikan laajalla alalla Suomen ulkopolitiikalle on antanut leiman suurvaltojen välisten eturistiriitojen ulkopuolella pysyttäytyminen. Suomi ei kuitenkaan tämän ohjelauseen mukaan toimiessaan unohda omia kansallisia näkökohtiaan enempää kuin solmimissaan sopimuksissa itselleen ottamia velvoituksiaan. Tämä tulee esille erityisesti siinä, että Suomi on aktiivisesti niiden toimintojen kannalla, jotka edistävät rauhaa maailmassa. Suomen ulkopolitiikka rakentuu sille lujalle pohjalle, jonka Suomen ja Neuvostoliiton välillä vuonna 1948 solmittu YYA-sopimus on luonut. Yhteistyö Suomen ja Neuvostoliiton välillä on saavuttanut vakiintuneet olot ja kehitysedellytykset. Puolin ja toisin on vakuutettu, että maittemme suhteet ovat hyvät. Se pitää paikkansa.

Ryhtyessään jälleen lainsäädäntötyöhönsä eduskunta joutuu käsittelemään myös edellisiltä valtiopäiviltä peräisin olevia hallituksen esityksiä. Niistä mainitsen erityisesti niin sanottuun maapakettiin kuuluvat lakiehdotukset.

Hallitus tulee antamaan alkaville valtiopäiville jo pitemmän aikaa valmisteilla olleen esityksen kuluttajansuojalaiksi, jonka tarkoituksena on määritellä tavaroita esiteltäessä harjoitettavan mainonnan laatu, kieltää sopimattomat markkinointikeinot, lisätä kuluttajan oikeussuojaa ja parantaa hänen mahdollisuuksiaan saada asianmukaista tietoa kaupan olevista tuotteista. Myös esityksen antaminen vanhentuneen osakeyhtiölain korvaamiseksi nykyaikaisiin olosuhteisiin soveltuvalla uudella lainsäädännöllä on tähdellinen asia.

Edelleen on valmisteilla eräitä ympäristönsuojelua tehostavia lakiehdotuksia, joista merkittävin on esitys ilmansuojelulaiksi. Hallitus valmistelee myös esitystä, jonka tarkoituksena on vapauttaa tietyn uskonnollisen vakaumuksen omaavat henkilöt asevelvollisuuden suorittamisesta rauhan aikana. Peruskoulun toteutumisen jälkeen on tarpeen paneutua keskiasteen koulutuksen uudistamiseen, jota koskevan selonteon hallitus tulee antamaan eduskunnalle jo kuluvan kuun aikana. Toivon myös että esitys saamelaisalueen ammatillisesta koulutuskeskuksesta voidaan pikaisesti saada eduskunnan käsiteltäväksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnon alalla valmisteilla olevista esityksistä ansaitsevat huomiota työturvallisuuslainsäädännön kokonaisuusuudistusta koskeva esitys sekä demokratian ja tasa-arvon lisäämiseen tähtäävät pyrkimykset yritysdemokratialainsäädännön aikaansaamiseksi.

Toivotan eduskunnan tervetulleeksi suorittamaan sille valtiosäännön mukaan kuuluvaa tärkeää tehtävää Suomen kansan edustajana ja julistan vuoden 1977 valtiopäivät avatuiksi.