Vaalipakinaa Kurkijoelta

Maakansa 135/17.6.1933

1:nen naapuri lukee lehteä. Ei huomaakaan kun ovi avautuu ja vieras tulee sisään ja tekee päivää.

2:nen naapuri: Kovinhan sinä olet syventynyt lehden lukemiseen kun et edes kuullut tuloanikaan. Niin, ja mikä ihmeintä on "Ajan Suunta" kädessäsi. Mikä sinut on riivannut, sillä "Maakansaa" olet lukenut tähän asti kuten minäkin.

1:nen naapuri: Päivää, päivää. Olinpa todella ajatuksissani etten huomannut tuloasi, eikä ihmekään. Jos nämä kirjoitukset ottaisi kaikki vakavalta kannalta, voisi vaikka näin kuuman ilman vallitessa menettää järkensäkin.

- Johan tuota on totuttu vuosikymmenien aikana siihen, että vaalien alla ne on aina kaikki puolueagitaattorit luvanneet yhdeksän hyvää, kahdeksan kaunista. Siksi minä en lue toisten puolueiden lehtiä, en kallista korvaanikaan niille, enkä tilaa heidän lehtiäänkään.

- Minä taas, jos kannattaisi tilaisin kaikkien puolueiden lehdet. Silloinhan olisi hyvää taas eduskunnan istunnon aikana, asiain käsittelyä seuraamalla jo heti nähdä valheeksi vaalipuheet. Vaan ei kannata, mitä tulee tähän Ajan Suuntaan, en tuota ole tilannut, se on tullut pari viikkoa tilaamatta. Mutta jos tuo tuntematon tilaaja olisi tietänyt, mitä kaikkea olen siitä oppinut, niin ei se varmaan olisi "lasten leipää heittänyt penikoille".

- Mitä sinä puhut, ei kai siinä semmoista pötyä ole. Eikös siinä uuskasteelaisessa isänmaan liikkeessä ole oikein, rovastia, asessööriä, professööriä, j.n.e.

- Eihän se siten niin suoranaiselta isänmaallisuuden ja Jumalan pilkkaamiselta tuntuisikaan, jos siinä vaan olisi kärjessä, jotkut juopporetkut Craucherin Minnan sulhaset, vaan kun siinä puheissa, kirjoituksessa, ja teoissa on kärkimiehiä, jotka pyhinä saarnaavat rakkauden ja rauhan sanaa ja sitten viikolla uhmamielisen kiihkopuheen loputtua lukevat Isä meidän rukouksen ja Herran siunauksen, niin eikö tuo, hyvä naapuri, kaikista rauhaa, laillista hallitusta ja lakia kunnioittavista kansalaisista tunnu selkää karmivalta pilkalta? Vai miten sinä ajattelet?

- Vai niin kiihkomielinen se on IKL:n äänenkannattajakin. Minä vaan luulin kun Lapuanliike lakkautettiin, että uusi lapsi syntyi uusista ja paremmista vanhemmista ja sai kasteessa mukiin menevän nimenkin. Sanoin mukiin menevän, sillä vaikka Karjalan talonpoikaisväestössä on varmasti mitättömän pieni prosentti IKL:n kannattajia, niin silti ovat ne tosi isänmaallisia, sekä pysyvät sinä, sen todistavat jokaisen pitäjän sankarihautakummut.

- Se on totta mitä puhut. Moni talonpoika laski vapaussotaan ainoat alaikäiset poikansa, kun ne vaan halusivat lähteä. Niin ja vaikka saakin lukea sankarihaudan patsaasta poikansa nimen, ei hän silti kadu, vaan tietää antaneensa uhrin isänmaansa puolesta.

- Karjalan väestö, kuten sanoit, oli isänmaan vapaustaistelussa mies miehestä, ei se sillä ole koskaan kerskunut niinkuin ovat tehneet oikeistokiihkoilijat. Tuskin noille "isänmaallisille" kerskujille, vallanjanojille, on hyvin monelle tuo maan vapaus niin sydämen asia ollutkaan.

- Täällä oli t.k. 12 päivänä suojeluskunnan talolla mustapaitaiset puseromiehet, luvultaan kymmenkunta, järjestäneet Tuomivaaralle esitelmätilaisuuden, jossa maalaisliittolaiset leimattiin sosialisteja ymmärtäviksi kansalaisiksi luultavasti syystä, kun eivät ole olleet laittomissa torikokouksissa, maaherraa pois vaatimassa eikä hyväksyneet Mäntsälää eikä muitakaan laittomuuksia.

- Kuulitkos sitä, kun sen Tuomivaaran sanottiin sieltä kokouksesta lähtiessään sanoneen, että suojeluskuntalaisien ja Lottien olisi ilman muuta liityttävä IKL:n jäseneksi.

- Eipäs ollut sanojaa, sillä nehän ovat tehneet valan isänmaan puolustajina. He päinvastoin rikkovat silloin valansa, jos liittyvät jäseniksi semmoiseen liikkeeseen, joka lailliselle hallitukselle esittää torikokousten päätöksiä ja määräyksiä toinen toistaan häikäilemättömämpiä.

- Kiihkoilkoot aikansa. On parasta kuin emme ole tietääksemmekään sellaisista löyhkimisistä, vaan vedämme viivamme omalle miehellemme, jonka hyvin tunnemme järkähtämättömäksi maalaisliiton ohjelmassa pysyväiseksi ja joka tuntee tarkoin Suomen pääelinkeinon harjoittajain tukalaakin tukalamman tilanteen tällä hetkellä.

- Niin on, vedämme viivan omalle miehelle, riehukoot lapualaiset riehumistaan. Vedin viivan jo silloin Maalaisliiton ehdokkaalle, kun meni vaan 9 miestä eduskuntaan. Vastustus oli silloinkin suuri. Siitä huolimatta on tämä puolue kasvanut niin, että on ollut yli kuusikymmentä edustajaa. Ja kasvaa se puolue yhä edelleen.

- IKL parjaa sosialisteja ja maalaisliittolaisia veljeilystä vaalien alla. Eduskunnassa taas on oikeisto sosialistien kanssa äänestämässä maalaisliiton edustajien aloitteita vastaan. Siis äärimmäisyydet löytävät toisensa ja veljeilevät keskenään. Eikö tämä ole kiertoa peliä. - Pitäneekin tästä jo lähteä. . . hyvästi vain!

- Hyvästi, hyvästi.

Maalaisliittolainen