1957

Valtiosihteeri Leo Tuominen           27/5 1957

Ulkoasiainministeriö

Hyvä Veli,

   Sain Wuorelta 23/5 päivätyn kirjeen. Siitä jäljennän pari kappaletta tiedoksesi ja varsinkin ensimmäisen osalta edelleen asianomaisten tietoon saatettavaksi.

   "Gromykon sijainen Zaharov, joka oli Nliiton valtuuskunnan puheenjohtaja Euroopan taloudellisen komissionin äskeisessä istunnossa Genevessä, oli mukana saattamassa täkäläistä Korkeimman Neuvoston valtuuskuntaa sen lähtiessä Helsinkiin. Näin hänet ensi kerran Geneven jälkeen, joten kyselin kuulumisia. Hän sanoi mm., että Suomen valtuuskunta esiintyi hänen mielestään johdonmukaisesti, mitä hän ei voinut sanoa Ruotsin valtuuskunnasta. Sain vaikutelman, että hän oli tyytyväinen Suomen valtuuskunnan esiintymiseen, minkä seikan saattanet joskus Makkosen tietoon. Hän sanoi tavanneensa myöskin Tuomiojan, joka vaikutti hänen mielestään vaiteliaalta mieheltä. Yhden konjakin jälkeen T. oli jo kuitenkin palautellut mieleensä venäläisiäkin sanoja. Hän sanoi että Tuomiojaa odottaa ankara työ".

   "Mongolian hallitusvierailun aikana tapasin sen maan entisen Moskovan lähettilään, joka nykyisin on maansa ulkoministerinä. Leikin varjossa tuli puhe, että olisi mielenkiintoista käydä Ulan Batorissa, Mongolian pääkaupungissa. Tästä keskustelusta johtui mieleeni, eikö voitaisi solmia diplomaattiset suhteet Mongolian kanssa. Sillä ei ehkä olisi suurtakaan käytännöllistä merkitystä, mutta eräitä sentimentaalisia kylläkin. Heidän kielioppinsa on Ramstedtin tekemä ja Ramstedtin nimi on siellä kaikkien kielioppia osaavien tuntema. Sukselainenhan palatessaan Kiinasta otettiin erinomaisesti vastaan Ulan Batorissa. Näitä tärkeämpi näkökohta olisi kuitenkin se, että kun olemme käyttäneet täkäläisestä luotostamme jonkun verran perustamalla lähetystön Madridiin (ja ehkäpä muutenkin), saattaisi suhteisiin tänne päin olla jonkinlainen vaikutus, jos solmisimme diplomaattiset suhteet Mongoliaan. Tämä olisi myös tarkoituksenmukaista ennakoimista, jos lähivuosina Kiina ja Mongolia hyväksyttäisiin YK:iin. Jos suhteet solmitaan, olisi ajateltava, olisiko parempi akreditoida Pekingissä oleva kuin Moskovassa oleva."

   Mongolian asiasta on ollut paljon keskustelua täälläkin. Kysymys olisi syytä järjestää jonkin sopivan yhteyden tullen.^3