Angervonniemellä 31.7.1929

Rakas Isäntä - Häiskä ja Urho-Poika!

Kylläpä minä hämmästyin, kun kuulin - luin - tänään kirjeestäsi, että suunnittelet lavistaa ensitalveksi pois - Wieniin tai Berliiniin - ei ole päähän muuta ajatusta sen jälkeen juuri mahtunutkaan. Tämä ei mitenkään merkitse sitä, että olisin vastaan, - jollei pikkujessejä vielä olisi maailmassa, niin suorastaan yllyttäisin. Pelottaa aina niin kovin, että niille jotain tapahtuu sillä aikaa, kun Sinä olet kaukana poissa. - Syksyllähän se asia sitten oikein selväksi puhutaan.

Mutta kuulehan, miten se on se valtion palveluksessa olo - eikö Sinun pitäisi ennen väitöskirjaasi ehtiä palvella 3 v. - vai aiotko turvautua "kuntiin" - tai t.s. auttaako se?

Hyvin me täällä voimme, viime päivinä on ollut auringonpaistettakin, niin että pojat ovat taas saaneet ottaa auringonkylpyjä. - Minä olen tainut lihoa - harmiksi itselleni, - mutta enköhän sitten sentään H:gissä saa itseäni taas laihtumaan - täällä olen näet varsin tahallani koettanut olla mahdollisimman laiska. - Matti-pieni kolhasi tänään ohimoaan, niin että siinä on mustelma. Eilen olivat pojat saunassa. Matti tuntui vähän pelkäävän, piti minusta lujasti kiinni koko ajan, mutta Tane riuhtoi ja tanssi lauteellakin kuin mikä pieni orava, yrittipä purrakin. Muuten se pureminen onkin nykyisin oikein Tanen lempiharrastuksia, ensin nokkii huulillaan - luult. on suutelevinaan - kuin mikä linnunpoika ja sitten rupeaa oikein nauramaan ja puremaan. Matti taas kovin lääppi kasvoja käsillään, kun on hyvällä tuulella ja lepertelee koko ajan: "Kali-kali-kai", peilikuvalleenkin se Matti väliin visertää.

Tuntuu jo täällä niin syksyltä, illat kun ovat tulleet niin lyhyiksi, yks` kaks` on yö - Elin lähtee ylihuomenna Tammisaareen.

- Kuulehan, kun minun henkivakuutusmaksuni - kesäkuussa suoritettava - unohtui maksamatta - koetan muistaa syksyllä, ei kai siitä kovin suurta sakkoa ole.

Hyvää yötä nyt ja voi oikein hyvin - äläkä sure saksalaisten teologien kataluutta! - Monet rakkaat suudelmalliset terveisemme.

Sinun Sylvi, Matti ja Taneli