Kansalaiskokous

Kajaanin Lehti 45/20.4.1917

Nykyään ovat kansalaiskokoukset muodissa. Missä kymmenkunta miestä tai naista (heillä on äänioikeus) on koolla, päätetään pitää kansalaiskokous ja tavallisesti erotetaan jos ei nimismiestä tai pappia niin ainakin poliisit ja maanviljelysneuvojat (kuten Suomussal- mella).

Kaiken kruununa on sentään eräs näillä mailla pidetty kansalaiskokous. Siellä oli yksimielinen päätös, että seurakunnan kuohari on erotettava toimestaan. Mainittu kuohari oli läsnä kokouksessa ja piti pontevan puolustuspuheen, jossa esilletoi työnsä, ansionsa ja töittensä tulokset sekä sen hyödyn, jonka hän on seurakunnalleen kaikin tavoin tuottanut ja miten arv. isännille kävisi, jos hänet erotettaisiin virastaan.

Kansalaiskokous katsoi kuohariin hetken ja heti sen jälkeen se oli hetken vaiti, jollaikaa se tarmokkaasti mietti ja punnitsi asiaa ja kuoharin esiintuomien syitten pätevyyttä ja perusteellisuutta. Lopuksi tuli kokous siihen tulokseen, että kuohari seurakunnalle hyödyllisenä ja tarpeellisena virkamiehenä saa jäädä paikoilleen.

Kuohari hymyili hienosti partansa takana ja arveli kuinka sanan voima sentään on kaikkein vahvin voima.

Mieli olisi tainnut kansalaiskokouksella olla erottaa muitakin virkailijoita, mutta mikähän lie ollut, ettei siitä tullut mitään. Kai kokous pelkäsi sanan voimaa.

Esaijas Kohennuskeppi