1964

Domprosten Eino Sares^1             23.3.1964 Helsingfors

Jag ber att hjärtligt få tacka Er för Edert vänliga brev.

Jag har i min politiska verksamhet nog så ofta nödgats gå mot strömmen (såsom mitt ex libris, vilket jag bifogar, symboliserar det). Därpå beror det, att jag i allmänhet icke blivit bortskämd med beröm. Och det har till och med hänt att jag, då jag någon gång fått ett erkännande för mitt arbete av någon vilt främmande människa, har känt mig förbryllad.

Men visst är det naturligt att visad förståelse och ord av erkänsla går en till hjärtat och gör en glad: Edert brev var för mig mycket välkommet och jag sätter stort värde på det.

Det var med stor tvekan jag reste till Estland, men efteråt har jag varit mycket nöjd med mitt besök där. Estländskheten -- det intrycket fick jag -- kan bevaras i Estland. Till följd av emigranternas verksamhet bevaras den ej i mer än ett par generationer i Sverige, Förenta Staterna och Kanada. Men av finnarna kräves det, nu då kontakt har möjliggjorts, att varje väg att etablera förbindelse med esterna i Estland utnyttjas och hålles öppen. På så sätt stärkes esternas nationella sinnelag. För mig var det direkt rörande att uppleva den hjärtats glädje med vilken vetenskapsmännen av den äldre generationen mottog oss finländare. Jag är verkligen glad åt att jag fick företa detta besök. Jag hoppas, att det skall vara till gagn för våra estniska bröder och därmed även för oss.

--------

1 Eino Sares, f 1907, f d domprost, kapellan och kyrkoherde under 20- och 30-talet bl a i Ruokolax, Imatra och Lappo, sedermera domprost och länsprost bl a i Lappo, Helsingfors och Åbo.

--------