25.1.1967 Kairossa

RAUHANOMAINEN ALUEELLINEN

YHTEISTYÖ

Sallikaa minun aluksi esittää teille parhaat kiitokseni minulle ja seurueelleni järjestetystä lämpimästä vastaanotosta. Arabialainen vieraanvaraisuus on maailmankuulu ja olemme syvästi liikuttuneita saadessamme kohdata sitä Egyptissä, maassa, jolla on maailman vanhimmat elävät sivistysperiaatteet. Valitettavasti vaimollani ei ole hiljattain sattuneen tapaturman vuoksi ollut tilaisuutta saapua mukanani tälle vierailulle.

Suomi ja Egypti ovat kovin erilaisia maita, ja pitkä välimatka on kauan estänyt kiinteämmän kosketuksen niiden välillä. Egypti ja koko arabimaailma ovat kuitenkin aina olleet monille Pohjolan ihmisille vetovoiman ja viehtymyksen lähteenä. Eräs Suomessa syntynyt kasvitieteilijä saapui jo yli kaksi sataa vuotta sitten Egyptiin, oppi arabian kielen ja teki tieteellisen tutkimuksen paikallisesta kasvistosta. Arabian kieltä ja kirjallisuutta on tutkittu Helsingin yliopistossa enemmän kuin sadan vuoden ajan. Meidän vuosisadallamme kosketukset ovat luonnollisesti tulleet paljon läheisemmiksi. Tuhannet suomalaiset turistit, liikemiehet ja muut matkustajat käyvät Egyptissä joka vuosi - nähdäkseen henkilökohtaisesti vanhan Egyptin loiston, löytääkseen sieltä aurinkoa, jota me Suomessa kaipaamme hyvin paljon tähän aikaan vuodesta, tutustuakseen uuteen Egyptiin, joka määrätietoisesti ja tarmokkaasti toteuttaa valtavaa uudistusohjelmaa, sekä kokeakseen Egyptin kansan ystävällisyyttä ja vieraanvaraisuutta. Tänään Yhdistynyt arabitasavalta on lisäksi Suomen tärkeä kauppatuttava. Miltei kaikki Suomessa kuluttamamme riisi tulee Yhdistyneestä arabitasavallasta, ja minulle on kerrottu, että suuri osa tässä maassa käytetystä sanomalehtipaperista ja rakennustelineisiin tarvittavasta puutavarasta tuodaan Suomesta. Me tuotamme erilaisia tavaroita, ja me voimme olla jatkuvasti toisillemme hyviä asiakkaita.

Nykyaikana kansoja ja maita eivät kuitenkaan lähennä yksin kauppa ja matkailu. Maailmasta on tullut pienempi myös sen johdosta, että niin monet poliittiset, taloudelliset ja sosiaaliset ongelmat koskevat nyt yhtä lailla kaikkia maita. Ensimmäinen näistä ongelmista on rauhan ja turvallisuuden kysymys ydinaseiden aikakaudella. Me suomalaiset olemme lujasti sitä mieltä, että kaikki kansainväliset kiistakysymykset olisi selvitettävä rauhanomaisin keinoin, että rauha ja turvallisuus olisi taattava vahventamalla edelleen Yhdistyneiden Kansakuntien toimintakykyä ja pyrkimällä hellittämättä tehokkaaseen aseriisuntaan ja varustelujen valvontaan. Me olemme huomanneet, että voimme parhaiten suojella omia etujamme ja osaltamme myötävaikuttaa kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden lujittamiseen noudattamalla ehdotonta puolueettomuutta suurvaltojen välisissä eturistiriidoissa. Me olemme vakuuttuneet siitä, että kaikkien valtioiden välinen rauhanomainen rinnakkaiselo niiden erilaisiin poliittisiin ja yhteiskuntajärjestelmiin katsomatta on jatkuva välttämättömyys. Yhdistynyt arabitasavalta on omaksunut saman perusasenteen. Me olemme seuranneet mitä suurinta kunnioitusta ja ihailua tuntien niitä ponnistuksia, joita teidän hallituksenne viime vuosina on tehnyt pyrkiessään toimimaan aseriisunnan vaikealla alalla ja kootessaan maailman sitoutumattomat maat rauhanomaiseen yhteistyöhön.

Samoihin päämääriin pyrkiessään Suomi ja Yhdistynyt arabitasavalta ovat työskennelleet rinta rinnan Yhdistyneissä Kansakunnissa ja olleet moneen otteeseen yhteistyössä valmistelemassa uusia ehdotuksia ja ohjelmia. Näin me teemme jatkuvasti monissa tärkeissä Yhdistyneiden Kansakuntien toimikunnissa ja komiteoissa. Viimeksi viime kuussa julkaistiin kansainvälinen julkilausuma, joka minulla oli kunnia allekirjoittaa yhdessä Teidän kanssanne, Herra Presidentti. Se koski väestökysymystä, joka on vaikeimpia meidän kaikkien edessä Yhdistyneissä Kansakunnissa olevia ongelmia.

Täällä Kairossa, missä sijaitsee Arabiliiton päämaja, haluaisin lausua kunnioitukseni niin ikään arabimaiden suorittamaa rauhanomaista alueellista yhteistyötä kohtaan. Suomikin ottaa osaa moniin hyödyllisiin ja läheisiin yhteistyöhankkeisiin pohjoismaisten naapuriensa kanssa, joihin me sivistyksellisistä ja historiallisista syistä tunnemme läheistä yhteenkuuluvuutta. Tietäen alueellisen yhteistyön arvon me toivotamme parhainta menestystä arabimaiden jatkuvalle yhteistyölle, jossa Yhdistyneellä arabitasavallalla on suuri tehtävä.

Herra Presidentti. Teidän maanne teki aloitteen läheisempien virallisten suhteiden solmimiseksi välillemme. Meille oli mieluisaa kohta viisi vuotta sitten ottaa vastaan Suomessa hyvän tahdon valtuuskunta Yhdistyneestä arabitasavallasta. Olen Teille erittäin kiitollinen ystävällisestä kutsustanne saapua vierailulle Yhdistyneeseen arabitasavaltaan, tilaisuudesta tavata Teitä henkilökohtaisesti ja vaihtaa kanssanne mielipiteitä, tilaisuudesta tutustua maahanne ja sen saavutuksiin, joista me olemme kuulleet paljon, ja ennen kaikkea tilaisuudesta tutustua suureen kansaanne.