Vienankarjalaiset! Meidän alueellemme ovat hyökänneet Neuvosto-Venäjän joukot vastoin maakuntapäiviemme tahtoa, meidän alueemme on jälleen joutunut sodan hävittävien melskeiden jalkoihin. Neuvosto-Venäjä on lähettänyt suomalaiset punajoukkonsa keskuuteemme, ne ovat asevoimallaan ajaneet hallituksemme pois Suomen puolelle ja karkottaneet Karjalan kansan valoisamman tulevaisuuden hyväksi työskentelevät kansalaiset pois synnyinsijoiltaan. Kansan itsensä valitsemat kunnallisvirkailijat on pantu pois viralta, osa vangittu ja viety Venäjälle, osa tapettu. Nyt ovat bolshevikien agitaattorit itse ryhtyneet meille, vapaille karjalaisille tyrkyttämään ryssäläistä neuvostojärjestelmäänsä.

He puhuvat mielevin sanoin ja hunaja huulillaan järjestyksensä paremmuudesta, puhuvat Itä-Karjalan kommuunista, joka tulee yhdistämään koko karjalaisen heimon etelästä ja pohjoisesta yhdeksi samaksi kokonaisuudeksi. He lupaavat kovia kokeneelle Vienan-Karjalan kansalle itsenäisyyttä ja vapautta. Itse muka kansa saa olonsa ja elantonsa määrätä, itse saa omista asioistaan päättää, eikä vieras maa koskaan tule sen enempää sisäisistä kuin ulkomaisistakaan asioista määräämään.

Bolshevikit lupaavat paljon,

mutta he täyttävät vähän. Emmekö näe, vienankarjalaiset, millaista bolshevikien ja vuosisataisten sortajiemme ryssien antama vapaus on! Tarvitseeko vapaan miehen siirtyä pois kotikonnultaan ja ryhtyä rakentamaan puolustuslinjoja punaisille joukoille? Tarvitseeko vapaan miehen jättää maanviljelysaskareensa ja kotityönsä joutuakseen kuljettamaan sotatarpeita omia kansalaisiamme vastaan sotiville puna-armeijalaisille? Hävittääkö vapaa mies kansallisomaisuuttaan ryöstäjän hyödyksi? Ei, sitä ei tee vapauteen ja itsemääräämiseen tottunut vienankarjalainen, ei tee muuten kuin pakotuksesta.

Entä ne bolshevikien lupaukset vapaudesta? Emmekö näe, vienankarjalaiset, kenen johdon alla me todellisuudessa olemme? Ovatko omat kansalaisemme neuvostojemme toimeenpanevana osana? Tosin ne siellä istuvat ja päättävät, mutta päättävät niin kuin isänmaansa pettäneet suomalaiset bolshevikit määräävät. Ja taas nämä Itä-Karjalan kommuunin johtomiehet tottelevat vanhaa sortajaamme kansallisen heräämyksemme ja tietoisuutemme hävittäjää, venäläistä. Emmekö vieläkään näe, vienankarjalaiset, että venäläinen taas on tullut asioistamme määräämään, oman tsaristisen tahtonsa mukaan? He kulkevat kansanvallan ja vapauden valhepuvussa, mutta todellisuudessa ovat vanhan ja kukistetun tsaarivallan jatkajia, jotka ajanpitkään hävittävät kokonaan kansallisen vapautemme, itsemääräämisemme ja koko vienankarjalaisen heimon olemassaolon, sulattaen sen ryssiin.

Bolshevikit lupaavat paljon,

he lupaavat itsenäisyyttä, maanteitä, kouluja, elintarpeita - mutta eivät hanki niitä. Riittääkö meille, vienankarjalaiset maanviljelijät, bolshevikien antama vilja, luuletteko että meidän etumme vuoksi bolshevikit maanteitä rakentavat! Oma hyötynsä siitä heille on, saadakseen niitä myöten kuljettaa joukkoja ja sotavarusteita Suomen rajalle ja siten tehdäkseen maamme taas sotatantereeksi.

Bolshevikit vievät vienankarjalaisia sotimaan kauas Venäjän ääriin, Siperiaan ja Puolaan, raastavat pois kotikonnulta ja pakottavat ottamaan osaa taisteluihin kuten tsaarin Venäjä ennen. Saamme olla varmat, vienankarjalaiset rauhanmiehet, että siihen johtaa bolshevikien herruus, vaikka he eivät sitä meille vielä sano. Samalla tavalla ovat he tehneet muuallakin, missä ovat valtansa alle kansoja saaneet.

Vienan-Karjala itsenäiseksi,

huutavat meidän bolshevikien palvelukseen antautuneet punaiset, sillä he saavat siitä työstä runsaan palkan. Mutta itsenäisyyden Vienan-Karjala saa oman hallituksensa kautta, eikä bolshevikien puheista. Ryssä on kettu, sen me ennestään tiedämme, miksi siis luotamme sen sanoihin ja lupauksiin. Ei se niitä kuitenkaan täytä. Itsenäisyyden me saavutamme oman hallituksemme avulla ja siihen liittymällä me ajamme ryssät pois kotimaastamme. Oma hallituksemme, jonka ryssät ovat ajaneet pois Suomen puolelle, hankkii meille *itsenäisyyden*. Ajakaamme pois bolshevikit maastamme, siten *säilytämme kalliin vapautemme, metsämme koskemattomina, hallituksemme hankkii viljaa* ja saamme *itse määrätä kohtaloistamme!

Kaikki Vienan puolesta!*