Toimitusjohtaja                                   20/1 1967

Varatuomari Päiviö Hetemäki

Täällä

Hyvä Veli,

  Lähetän Sinulle kaksoiskappaleen 18.1.1967 Eero Petäjäniemelle kirjoittamastani kirjeestä. Siitä näet, mistä on kysymys.

  Keksitty tarina Wehnerin ja minun keskustelusta on tietenkin tarkoitettu vahingoittamaan minua. Se on kuitenkin tehoton minua vastaan, mutta maalle se on merkityksellinen. Huomasit varmaan jo, miten eilinen "Päivän Sanomat" selitti "Uuden Suomen" jutun vahvistavan, mitä "Päivän Sanomat" oli aikaisemmin Wehnerin käynnin yhteydessä kirjoittanut vaatiessaan Suomea tunnustamaan DDR:n.

  Minua alkaa sanomattomasti tympäistä "Uuden Suomen" ja "Aamulehden" minuun tähdätyt ilkeilyt. Paavo Soukka oli äskettäin "Uudessa Suomessa" käsitellyt vallan turmelevaa vaikutusta minuun näiden 11 vuoden aikana. "Mutta he ovat kaikki vilpistelleet ja kaikki ovat kelvottomiksi tulleet; ei yksikään, joka hyvää tekee, ei ainoakaan" (Psalttari 53:4). Tämäntapainen turmelus on syntiinlankeemuksessa tullut päällemme ja se on meidät kelvottomiksi tehnyt, mutta Soukalta jäi selittämättä, mikä uusi turmelus minut olisi tavoittanut näiden 11 vuoden aikana.

  Mutta sehän on pieni asia. Eivätkä nämä nalkutukset (ks. esim. Uusi Suomi 20.2.1967 "Sana sanasta") minua häiritse, mutta yksi asia tässä yhteydessä minua pistää. Luulen tehneeni tässä virassa Suomen talouselämälle ja erityisesti teollisuudelle joitakin palveluksia, joiden yksityiskohtiin en mene. Nyt herrat teollisuusjohtajat panevat renkinsä päivittäin luskuttamaan pikku ilkeyksiä, tai sallivat sen, mikä tässä tapauksessa on sama asia. En ymmärrä, mikä tämän naurettavan ajojahdin tarkoitus on, mutta masentavan kuvan se antaa maan epäpoliittiseksi itseään ylistävästä talouselämän johtokerroksesta.

  Olen sanonut Sinulle, että en minä tästä viran herkusta enää sanottavasti pidä, kyllä tähän pääsee. Pankoon kokoomus ja teollisuus oman miehensä peliin, toivotan hänelle onnea. Häneen teollisuus integraatiokysymyksen menestyksellisessä hoitamisessa voi luottaa, mm. Mutta eihän vaalitaistelun tarvitse painua lattiatasolle, kuten "Uusi Suomi" yrittelee.