Pääministeri K.-A. Fagerholm Toukokuussa 1956

Hyvä Veli,

   Olen viime päivien sanomalehtiuutisista lukenut, että Artturi Ranta, siis Kymen läänin maaherra, on jatkuvasti sos.dem. puolueen puoluetoimikunnan jäsen ja ottaa osaa sen työhön. Niin valitettavaa kuin se on, minun on kuitenkin vakavasti puututtava tähän asiaan, siitäkin huolimatta, että se olosuhteiden nykyisellään ollen saattaisi antaa aihetta perusteettomille väärinkäsityksille.

   Maaherran viran haltija ei meillä ota osaa puoluepoliittiseen toimintaan. Tästä kirjoittamattomasta laista on maassamme pidetty itsenäisyysvuosien aikana tiukasti ja poikkeuksettomasti kiinni. Käsitykseni on, että niin tulee vastaisuudessakin tehdä. Maaherra on lääninsä edusmies, kaikkien kansalaispiirien yhteinen luottamusmies läänissään, ja ainoastaan tällä edellytyksellä hän voi hoitaa virkaansa sekottamatta itseään puoluepoliittisen toiminnan mukanaan tuomiin poliittisiin vastakohtaisuuksiin. Tästä katsomustavasta on seurannut, että kansanedustaja, joka on nimitetty maaherraksi, on välittömästi eronnut eduskunnasta ja, mikäli tiedossani on, puolueitten johtoelimistä. Tunnettua on, että Ruotsissa on käytäntö ollut toinen, siellähän maaherrat ovat usein olleet vaaleissa valtiopäivämiesehdokkainakin ja maaherran viran haltijoina tulleet valituiksi valtiopäiville. Mutta tiedossa on tapauksia, että Ruotsissakin maaherraksi nimitetty henkilö on eronnut valtiopäiviltä ja puolueensa johtoelimistä.

   Pyydän, että tämä asia otetaan hallituksessa käsiteltäväksi, jos edellä esittämäni mielipide ei Rannalle tehtävän huomautuksen johdosta pääse toteutumaan. Olen lähettänyt tämän kirjeen tiedoksi puolustusministeri Skogille, sisäasiainministeri Väyryselle ja opetusministeri Virolaiselle.