Kirje Lauri Pulliselle 28.10.1952

Agronomi Lauri Pullinen,

Porvoo

Alho

H.V.

Olen saanut kirjeesi, jonka kirjoittamisen sanot olleen velvollisuutesi, koska tilanne on vakava. Tiedän sen, että velvollisuus kehoittaa toimimaan, jos tilanne on vakava, niin on käynyt minullekin joskus. Talouselämän tasapainon ylläpitäminen ja varmistaminen sekä maalaisliiton poliittisen toimintakelpoisuuden turvaaminen ovat olleet minun johtotähtiäni, kun nyt on ollut vakava tilanne. Menettelytavoista voidaan olla eri mieltä mutta mennä kyselemään Juhani Vakkilaisen kysymyksiä ja levittelemään tällaista juttua miesjoukoissa, kuten sanot tehneesi, on joko typerää lapsellisuutta, tavatonta yksipuolista ahdaskatseisuutta tai pahaa tahtoa. Saat valita, mikä omantuntosi mukaan sopii Sinulle parhaiten, minä valitsisin Sinulle lähinnä toisen vaihtoehdon.

Luulen kyenneeni pääministerinä ollessani tekemään yhtä ja toista pientä maatalousväestön hyväksi, sekä koko maassa että erityisesti Pohjois-Suomessa sellaistakin, joka ei kenties olisi oppositiossa ollen onnistunut, joku lisää siihen, että se ei kenties olisi näissä oloissa muilta onnistunut, en tiedä. Mutta minun toimintamahdollisuuksiani on koko ajan kahlinnut se, että tietyt piirit maalaisliitossa ovat joko henkilökohtaisista syistä tai suuntaerimielisyyden vuoksi iskeneet omaa miestään selkään ja kylkeen yksityisesti ja julkisesti. Minä olen ollut suojaton kuin metsän lintu näitä kaivajia vastaan. Sinä olet tietojeni mukaan kuulunut tähän sakkiin, suuntani ei näet Sinulle sovi. Ymmärrän sen hyvin, rikkaan ja rikkauteen "pyrkivän" - käytän omaa sanontaasi - ei ole helppo ajatella niitä, jotka ovat köyhiä, vaikka eläisivätkin maasta, kuten Sinä sanot eläväsi. Mutta se minua ihmetyttää, että maatalous ei kannata tietyille varakkaille, sillä olen kuullut, että möit tilasi Hausjärvellä varsin edullisesti, vaikka maatalous onkin ollut niin poljettu ammatti. Joka noissa oloissa on ammattityytymätön, vaikka valtiovallan toimenpiteiden ansiosta on vapautunut kauppavoiton verottamisesta, on purnaaja.

Sanot, että moitin MTK:ta aiheettomasti. Oliko puheessani jokin asiavirhe tai väärä tieto? Eivät toiset ole löytäneet. Jos on allekirjoitettu sopimus, niin se on pidettävä.

Moitit minua, että on tehty 5-vuotinen kauppasopimus. Johan nyt jotakin: Tutki tunnossasi, missä maa- ja maatalous nyt olisi, jos meillä olisi sanokaamme 30.000 työtöntä metallimiestä. Tämä Sinun sisunpurkauksesi, ja samoin työttömyyden torjuntaa koskeva, osoittavat, kuinka silmäpuolinen olet koko yhteiskuntaa koskevissa asioissa.

Olen juuri palannut Porista. Satakunnan maataloustuottajat olivat yksimielisesti asettuneet hallitussopimuksen täyttämistä vastaan. Kun asia heille selostettiin, he yksimielisesti antoivat tunnustuksen hallituksessa oleville maalaisliittolaisille. Tämä riittää minulle neuvoksi. Ehkä olisi hyvä Sinunkin joskus luopua alituisesta negatiivisuudestasi yleisissä asioissa.

"Muuten lähetän parhaat terveiseni", lopetit kirjeesi. Niin teen minäkin.

Urho Kekkonen