Agrarförbundets ordförande             1958^2 generaldirektör V. J. Sukselainen^1

Bäste Broder,

Efter det avgörande som agrarförbundets centralstyrelse och riksdagsgrupp har träffat i regeringsfrågan, är jag nödsakad att konstatera, att det arbete jag sedan 1944 har utfört i inrikespolitiken -- och utrikespolitiken -- håller på att rinna ut i sanden. Jag ber att Ditt partis tidningar ej mera skall tala om Paasikivi-Kekkonen-linjen, ty den existerar icke längre i politisk praxis. Onödigt är även att tala om Paasikivi-linjen; bäst att instämma i den samlingspartistisk-leskinenska formeln om "hela folkets linje". Paasikivi var ju blott "en skiftestida politiker", för att nu citera den leskinianska hovhistoriografen.

P.S. Jag sitter som president den återstående tiden, om det går för sig utan att jag är en utrikespolitisk belastning för landet. Med varmt intresse och i andanom engagerad kommer jag att följa med agrarförbundets verksamhet. Med särskild spänning kommer jag att observera, om samlingspartiet, som visar en stark aktivitet och som nu -- överraskande nog -- med ens har fått en målmedveten ledning, skall lyckas omfamna agrarförbundet till döds, såsom det gjorde med folkpartiet.

--------

1 Vieno Johannes Sukselainen, f 1906, fn kansler för Tammerfors universitet, tidigare professor i nationalekonomi vid samma högskola samt dess rektor 1953-54; generaldirektör för Folkpensionsanstalten 1954-71; en av de ledande agrar- och centerpolitikerna i Finland efter kriget, medlem av riksdagen sedan 1948, talman tre gånger; finans- och inrikesminister i flera regeringar, statsminister 1957 samt 1959-61, ordförande i agararförbundet 1945 64.

--------

2 Tydligen skrivet i slutet av augusti 1958.

--------