Berlin 2/3 -32.

Rakas Oma Häiskä,

arvaat, että nyt on tuntunut pitkältä aika, kun ei ole saanut tietoja Suomesta. Tänään aamulla oli täällä lehdissä tieto, että kaikki käy hyvin, nyt taas kerrotaan, että kokoomus on kutsunut ministerinsä pois ja että koko hallitus eronnee. Voi jumalauta, kun tuntuu vaikealta istua täällä, kun siellä voisi olla joksikin avuksi. Nyt voisi (en minä vaan jyrkkä hallitus) lopettaa sen hullun poliittisen kiihotuksen ja etuilun ja tuntuu kuin siellä ei siihen kyettäisi. Siellä nyt olisi pitänyt olla.

No, ei puhuta siitä. Mieli vain pahaksi tulee. Kerron muutostani. Asun nyt uudessa paikassa. Aluksi tietysti outoa, mutta siisti paikka, juutalaiset poissa ja ystävällinen Wirtin, jotta luulen täällä viihtyväni. Eilen olin kylvyssä (voi kun ihminen voi olla likainen!) ja tänään olen ollut kotosalla, kävin vain syömässä päivällä. Aamulla saan täällä kunnollisen aamiaisen, kinkkua, pari munaa, voita, leipää, teetä ja sitten käyn 4 tienoissa syömässä päivällisen ja illalla syön hedelmiä (rouva lupautui hankkimaan nekin ja nyt on jo suuri hedelmävati pullollaan). Minun ei tarvitse huolehtia mistään ja sehän on niinkuin olla pitää. Eilen illalla keskustelin rvan kanssa pari tuntia, tänään en ole kuin ohimennen ollut puheissa, mutta parempi täällä on olla kuin jutin luona. Rva Kattwinkel (ei siis Kaltwinkel, kuten ensin kirjoitin) pyysi minua antamaan (silloin kun olin huonetta katsomassa) joitakin suosituksia, ennen kuin hän voi ottaa luokseen asumaan. Annoin ent. asuntoni ja rva Häuserin osoitteet. Hän oli soittanut, ja viime sunnuntaina, Rosenbaumille, joka oli hyvin vastahakoisesti sanonut, ettei hänellä ole mitään erikoista minua vastaan. Jumalauta, juti, hällä ei sen parempaa nylettävää ole ollut kuin minä (toivoi, etten saisi tätä asuntoa ja jäisin hänen luokseen). Minulle taas juti kertoi, että hän kiitti minua ja sanoi, että hän on kovasti pahoillaan, kun muutan. Rva Häuser taas oli lämpimästi suositellut (olen 2 kertaa siellä käynyt!). No niin, "ei koskaan jutin luo, jos saa kristittyjen parissa olla", se on tunnuslauseeni. Pojat kai voivat hyvin, toivon huomenna saavani postiakin. Nuku hyvin, Rakas, kirjoitan huomenna lisää. Mutta et saa tätä ennen maanantaita, kun en huomannut tämän illan postiin panna.

Sinun isi-häiskä!

Perjantai 4/3 -32.

Rakkaat Asiat.

No johan taitaa olla hullusti, kun en vieläkään ole saanut mitään tietoa Suomesta. Kaipa kapina on estänyt postinkuljetuksen. Arvaat, että olen ostanut kaikki mahdolliset saksalaiset lehdet, mutta niissä on verrattain vähän tietoja. Eilen yritin ostaa Bahnhof Friedrichstrasselta Uutta Suomea, joka sinne tulee, mutta oli luonnollisesti myyty loppuun. Ostin erään ruotsalaisen lehden, josta sainkin tietoja tiistaista. Oesch olisi sisäministeri, sen olen lukenut täällä ja että kaikki menisi hyvin. Kunpa niin olisi. Tamminen ei luonnollisesti ehdi kirjoittaa, mutta soitapa Antille [Salminen] ja pyydä, että hän, kymmensormijärjestelmällään naputtaa minulle kirjeen kapinan syistä, kulusta ja seurauksista, jotakin, jota ei saa lehdistä lukea. Tänään menen yrittämään taas Uutta Suomea, joka on ollut kapinan kannalla. Sattui somasti, että viime maanantai-aamuna panin postiin kirjeen Kain. Sanomille ja siinä pitkään puhuin, kuinka mieletöntä on ryhtyä sos.demoja vastaan ryntäilemään. En tiennyt kapinasta hölynpölyä ja sitten iltalehdistä maanantaina luin jo siitä. Kerrohan nyt Sinäkin kuulemiasi. Olen haljeta tiedonhalusta. En halua uskoa, että Teille siellä olisi mitään tapahtunut, vaikka lehtiä ei ole tullut. Voikaa nyt oikein hyvin Rakkaat Häiskät kaikki siellä, kaipa et ole ollut rauhaton, olihan selvä kai, miten siinä käy. Mutta on siellä varmaan ollut eri tohina.

Minä asun nyt täällä. Huone on pienempi kuin Rosenbaumilla, mutta aurinkoinen. Ja ympäristö on keväällä varmaan ihana, kaikki kadut ovat kuin Bulevardi meillä. Toivottavasti hyvin viihdyn. Matka kyllä ottaa 3/4 tuntia kaikkineen, mutta silloin saa lukea saksal. lehdet. Ja siihenkin pian tottuu. On kuin asuisi Oulunkylässä, mutta kulkuyhteydet paremmat. Pääsen maanalaisella aivan kirjaston lähelle. Terve olen ollut, viime yönä maha vähän konstaili, kaipa se pian siitä menee ohi. Olen varmaan syönyt jotakin sopimatonta. Siis, hyvää vointia ja ilmoittakaa itsestänne. Teidän Urho.