Kangasniemi 15.2.1940

Rakas Urho! - Sydämelliset kiitokseni Sinun matkalta lähettämistäsi kortista ja kirjeestä! - Ehken tänään saan jo passin joka oikeuttaa minut käymään Vahvialassa, mutta voi olla niin, että minun täytyy käydä Langinkoskelta hakemassa passi Mikkeliin päästäkseni. Olinkin ollut aikeissa käydä kirkolla kaikkien ilmahälytysten uhallakin - Taneli pudotti näet "kelloni" - sen Isäsi vanhan amerikkalaisen - lattialle, ja nyt olen ilman ajannäyttäjää, kun en ole tahtonut panna parempia kellojasi samalle vaaralle alttiiksi. Kovat ovat taas olleet pakkasetkin - eilenkin aamulla -35§. - Oliko Teillä Junnila ajossa kun sen kolarin teitte? Toivottavasti ei vika ollut kovassa vauhdissa - tietäisivät ketä syyttää!

Taisit saada aika kolauksen itsekin.

Minä olen tässä taas ruvennut pohtimaan mahdollista Uuteenkaupunkiin lähtöä, Tabita [Taina Uino] on kuulema pois lähdössä - siinä tapauksessa, että hän myös lähtisi me kai sopisimmekin. Mutta lieneekö ilmavaaraa liiaksi? - Taatusti vapaahan siitä ei ole mikään paikka.

Eiköhän olisi Sinunkin syytä muuttaa jo majaa. Hyvähän olisi Sinun ottaa mukaasi oma vuoteesi edes ja paljon tyynyjä. - Vuodevaatteet, tyynyt ja ryijythän siellä nyt lienevätkin + Sinun vaatteesi "materialisesti" arvokkainta - tai olkoot vain minun mielestäni siellä omalla onnellaan, - hoitele nyt vain itsesi! - Olet kai huomannut, etten ole erikoisesti huvitettu siitä Pallastunturi-historiasta, saattaa olla tunnesyitä! - ne Lapin keisarin [maaherra Hillilän] superlatiiviset suunnitelmat nostavat yleensä ilkeän maun suuhuni - mutta tässä tapauksessa - niinkuin joskus muulloinkin - ei olekaan kysymys minusta ja minun tuntemuksistani. - Pojat juoksevat ulos ja sisälle tämän tästä - kuuluu epäilyttäviä lentokoneen ääniä, enemmän niitä yleensä kuulee Matti, joka piirtää vain sotakuvia ja leikkii "hurjaa" kuviteltujen ryssien kanssa. Eilen säikähti poika kyllä pahan kerran, kun tuntematon mies väännäikse pirttiin, senjälkeen kun eräs lentokone oli kovin vaappuen mennyt tästä ohi ja Eno [Siilas Pylvänäinen] arvellut sen mahdollisesti pudonneen tai laskeutuneen Synsiän jäälle. - Se Matti-paha on monasti sangen vaikea hoideltava, hänen rehellinen luontonsa vaatisi häntä nykyisin kovin näyttämään mieltään iso-äidille, joka ei tietysti pääse mihinkään luonnostaan - Matti on vihainen äidin ja kaikkien talon eläinten puolesta, joita mummi tosiaan kohtelee tylysti. - Se pakettien laitto "tuntemattomille" oli pojista toki kovin mieluista hommaa, eivätkä millään soisi minun tekevän mitään muuta käsityötä kuin vain sotilaille. Tietysti he ovat kauhean pahoillaan siitä, etteivät pääse edes käymään Vahvialassa - ja se, että heidän pitää olla ilman äitiä täällä! - pieniä surut ja pieniä voimat! - Eno on taas saanut kirjeitä Uunolta [Pylvänäinen], ja ollut oikein reippaalla mielellä - meillä on ollut Enon kanssa välillä poliittisluontoisia keskusteluja - ja olen puolittain huvitettuna puolittain kauhistuneena kuunnellut hänen oppejaan. Kerran siitä Enolle hiljalleen hymyillen huomautin, mutta hänkös meni hämilleen ja rupesi kovin selittelemään, ettei hän ole vielä koskaan puoluettaan muuttanut j.n.e. - luult. ne Enon mielipiteet ovat nuorempaa polvea kuin hän itse - nuoren polven lehti näkyy olevan Luo Lippujen. Älä pelkää, en minä täällä politikoi, - olen yleensä niin säyseä kuin suinkin, aivan lammasmainen viisaitten vesojeni mielestä.

- Pitkässäpellossa pistäännyin tässä eräänä päivänä - sain ostaa sieltä lankaa polvisuojiin - ja lupasin sitten talon emännälle käyväni häntä joskus tervehtimässä - ja pitänee sitä pistäytyä Paappalassakin. -

Enon emännän isä kuoli eilen illalla ja emäntä on ollut tämän päivän Askolassa - siellä laitetaan ruumis arkkuun. -

Jussi-sedän korotus [yliluutnantiksi] on ollut Matille ja Tanelille kovin mieleen, Jussi-sedän äiti olikin jo kauan sitä odotellut. -

Talossa sai hirmusuuri sika porsaita 16 kpl, mutta nyt kolmen päivän sisälle niistä on 10 kpl. kuollut, kaipa ne loput sentään säilyvät.

Taneli vaati yhtenä päivänä kovin myös Jehun kuvaa esille pantavaksi - ja kun ei meillä ollut muuta kehystä kuin se joka on Sinun kuvassasi panimme Jehunkin siihen, eikä "Urho näy yhtään huonoa tykänneen".

Voi nyt oikein hyvin ja koeta pitää huolta myös ruoka-ajoistasi.

Monin rakkain terveisin Sinun Sylvi ja pojat.