Kirje Kaarlo Hillilälle Itämereltä 22.7.1936

Veli hyvä,

Sain Sinulta ja Aaro Suurelta Rovaniemeltä kirjeen, jossa teitte selkoa pitkäaikaisten keskustelujenne tuloksena sen, mihin johtopäätökseen olette tulleet politiikan alalla. Ennen kuin Aaron tapaan, tahdon aivan moniantaalla sanalla sanoa mielipiteeni hallituskysymyksestä yms.

En ole tavannut hyvää ystävääni - niinkuin sanoit - Jussi Niukkasta, mutta arvelen hänen pyrkivän kokoomushallitukseen. Hänen vaaliliittoideansa viime talvelta, jota hän ei liene sentään vakavasti tarkoittanut, teki hänet hyvin suosituksi kokoomuslaisten parissa ja varmaa on, että kokoomus toivoo hänestä paljon. Mutta päästäänkö hallitusasiassa aikomuksia pitemmälle, sekin on epävarmaa sillä hallitus aikonee istua jatkuvasti. Sen olen saanut nokkaani mm. Reinikan puheista: hallitus lähtee vain nimenomaisen epäluottamuslauseen jälkeen. Ja tuleeko sitä, se on epävarmaa.

Periaatteessa olen jyrkästi puhtaan maalaisliittolaisen hallituksen kannalla ja Sinun sille kaavailemasi ohjelma on aivan paikallaan. Mutta sosialistit eivät kerta kaikkiaan luota maalaisliiton kykyyn omalla hallituksella hoitaa maan asioita esittämäsi ohjelman mukaan, jonka he kieltämättä hyväksyisivät. Ja tottahan onkin: ml:lla ei ole hallituskelpoisia miehiä ja ne, jotka ovat tähän asti hallituskokemusta saaneet, ne ovat vanhoillisia järkeijään. Ei ole ihmettelemistä, jos sosialistit eivät halua jollei aivan erikoisia asianhaaroja ilmaannu, antaa hallitusvastuuta ml:lle. Ja siinä sitä sitten ollaan. Sosialistit julmistelivat ennen vaaleja ja vaalien jälkeen hallitusta vastaan ja se osoittaisi, että he eduskunnan kokoonnuttua olisivat valmiit aktioniin hallitusta vastaan, mutta maalaisliiton epäselvät linjat panevat sen ajattelemaan. Sitä paitsi saattaisihan [tuntua] kieltämättä omituiselta, että voittanut anti-aitosuomalainen rintama valmistaisi tilan aitosuomalaissävyiselle hallitukselle.

Tässä eräitä epäilyksiä toivottavan päämäärän mahdollisuuksista. Kenties asiat jatkuvat Kivimäen linjalla.

Mutta varmaa on, että nimenomaan presidentin vaali silmissä pyritään maalaisliitto vetämään hallitusvastuuseen. Suunnitellaan niinkuin tiedän, että P.E.S[vinhufvud] pyydettäisiin presidentiksi: ja P.E.S. on vastannut, että jos ml + kok + ed. häntä yht. pyytävät, hän asettuu ehdokkaaksi. Ellen Sv. on erikoisesti hanakka ottamaan korkean viran jatkuvasti vastaan.

Mutta tämän kaiken ehtona on siis se, että ml. tulee mukaan. Ja varmaa on, että monet voimat ml:n piirissä tulevat tekemään parhaansa saadakseen ml:on tähän puuhaan mukaan. Suomalaisuuden kannalta tuo ratkaisu olisi valitettava. Mutta Kivimäki, joka arvattavasti tulisi edistyksen toimesta ehdokkaaksi, ei olisi sen mieluisampi. Sitä paitsi ml:lla ei taida olla presidenttiehdokasta, joka vaaleissa menisi läpi. Kallio olisi ainoa, mutta senpä läpimeno on perin heikkoa. Jos nyt ml + sd + kok. yhdistyy Ukko-Pekkaan, menisi vaalit luultavasti ml:on kohdalla kohtalaisesti, mutta ikl:n asema olisi vaaleissa surullinen. Jos Ukko-Pekka on porvaripuolueiden yhteinen ehdokas, on tietenkin ikl:n asema huono, koskapa heidän on vaikea saada Ukko-Pekkaa vastaan kannattajansa vaaleihin. Tämä yhdistelmä toisi ikl:n musertavan vaalitappion ja psykologisesti se olisi tällä erää erittäin tärkeää.

Mutta tämä suunnitelma arvattavasti edellyttäisi hallitusyhteistyötä ml + kok + ed. Ja tässä voi ml:on radikalinen aines panna sellaiset ehdot, että kaikki raukeaa. En osaa arvata, miten tällainen suunnitelma hoidetaan Ukko-Pekkaa kannattavien ml:liiton toimesta, mutta tähän tapaan luulen asioiden olevan menossa.

Tässä muutamia ajatuksia, johon lisäksi tulee se minun mielestäni kuitenkin vähäisempi asia, jota olen halunnut toistettavan, että ml:on yhteistyö sos-demojen kanssa lähentäisi kokoomusta takaisin ikl:ään. Kun nyt tapaan Aaron, niin on minulla ilo esitellä näitä näköaloja ja kuulla vastalahjaksi teidän keskinäisiä praatejanne, joiden valossa voi paljon selvetä.

Olen matkalla olympian kisoihin ja toivon, että voidaan jotakin.

Parhain terveisin

Tuus

Känä