Helsinki 8.11.1931

Rakas Häiskä ja Urro-Tipu! (Taneli on kertonut, että: "Iti hyppi Inni-Tädin kattoon, Iti oikein lenti, kyllä Iti oli Ito-Tipu.") - Monet kiitokset kirjeistäsi. - Soitin E.S:lle sen jutun Jalannin 150 mk:sta, - mikset Sinä kirjoittanut sitä heti kun kirjotit niistä rahavälineistänne, ihmettelin kovin. Ei E.S. ollut vielä J:lle kirjoittanut. Olin jo Siirille kirjoittanut siitä arpajutusta, niinpä lähetän nyt hänelle ne 40 kpl. myymättömiä ja maksun 10 kpl:sta, kirjoitin samalla, että maksan ne loputkin, jollei hän saa myötyä. Vähän noloa Siiriä näin vaivata, mutta hän oli jo Jussille ilmoittanut hoitavansa asian, - niin ajattelin hänen siitä jo kuitenkin siellä puhuneen. - - Meillä on ollut täällä vähän ikävä viikko sen poikain yskän kanssa, - kun on vallan kauheat ja kosteat ilmat. Nukkumisesta ei ole ollut juuri puhettakaan ennenkuin viimeyönä ja rauhalliselta tuntuu tämäkin. Ei se sentään hinkua voi olla, kun eivät vedä ja nyt on jo kovin pehmennyt.

Ja tänään ovat pojat jo taas kovin leikkineetkin ja väliin syöneetkin - kolmena päivänä ei makkarakaan kelvannut. Olen korjaillut heidän vanhoja vaatteitaan ja lakanoitaan ja pojat muistavat aina sanoa: "Mitä te Iti oikein tanoo." Jussi-setä on ylen suuressa suosiossa - tietäähän sen, ainoa miehinen vieras talos. Naisvieraita käy useamminkin, tänään m.m. Meri Valjakka. - Taneli anasti kohta sen valokuvan siitä talosta, jossa asut, ja selittää kaikille: "Itä tiellä talotta tienaa ja tiitä ikkunatta ulot kattelee." Matti on nyt yskässä ollut kovin Äidin perään, kysyy: "Onko äiti pipi" ja paijaa kovin, "tiinä huuletta äidillä kyllä pipi on." - Terveisiä Erkki S:ltä ja Tammiselta, soitin molemmille viime kirjeen saatuasi - ja he kovin kyselivät vointiasi y.m. ja koettivat olla kohteliaita - tosin eri syistä. - Ajatteles, kun tänne Kustaa Adolfin päivänä soitti jokin luult. näitä Suomen ruotsalaisia, kysyi Sinua muka kanssa ryyppäämään, osaatko ruotsia, etkö pidä ruotsalaisista j.n.e. ja sitten tahtoi muka tulla hakemaan ainakin minua Fenniaan - harmitti melkein jälkeinpäin, että vastailin hänelle niin kohteliaasti. - Tarkoitukseni oli olla vain asiallinen, mutta sittenkun hän ryhtyi minua ulos pyytämään, pistin "luurin" pois - ei sentään uudelleen soittanut. - Lähetän huomisaamuna yht`aikaa lehdet ja tämän, saa nähdä, tulevatko samaan aikaan perille. -

Ei se oikein kannata se, "ystäville" työskenteleminen, kun on annettu määräys, ettei kotityöstä saa maksaa kuin 2-3 mk. tunti. Sanoinkin Innille, etten sillä taksalla viitsi. Luen toki sitten ennemmin, kun sitä jo näissä perheen asioissakin on neulatyötä aivan tarpeeksi. Olen juuri korjannut poikain turkkeja - ei niitä vielä mistään tarvinnut jatkaa, kauluksen vain laitoin "istuvammaksi."

- Kyllä sillä Leppäsellä on "kiva" kynä - on hänellä tosiaan kirjoittamisen lahja. - Luen juuri sitä "Myrskyä ja aurinkoa". - Täällä kävi taas vesijohtomies lämmintä vettä tarkastamassa ja antoi hän vallan vakavissaan neuvon, että antaa veden juosta 5-6 min kraana aivan auki ruuvattuna, niin sitten on vesi lämminä, en voinut olla nauramatta, mies tuli noloksi. - Inni pyysi kysymään: oletko Sinä kovin viisastunut, vastasin puolestasi, että Parisissa ainakin viisastuit - etkös olekin siihen matkaasi tyytyväinen? - Taisin jo Sinulle kirjoittaakin, että Inni on vallan vinoon suuntaan kasvamassa - ei hänelle voi puhua oikeastaan mitään, ettei hän ala "sättiä" - kai se on jonkillaista ylenmääräistä katkeruutta. Varjelkoon!, eihän se minua vahingoita - mutta Inniä itseään. Toivottavasti se sentään menee ohi.

- Oletko jo miettinyt, tuletko jouluksi tänne? - Tai ratkaiset asian vasta lähempänä joulua. Valmis kotihan tämä on. Taneli kovin vahtii, että Isän pyyhiliina naula kylpyhuoneessa pidetään vapaana: "Iti tiihen titten ten liinan panee, jonka Iti tinne laivaan vei."

Matti laulelee kuten ennenkin m.m. Taalijärven Liitaa ja Tanelilla on aivan sekaisin käsitys ryssistä ja savolaisista: "kaikki tavolaitet maalta poit." - En ole voinut viedä perille terveisiäsi Stenbergille - en ole nähnyt tohtoria. Mummi käy siellä jatkuvasti yksinään.

Mummi lähtee Mikkeliin jouluksi, matkustaa kai 11/12. Hyvää yötä nyt vain ja nuku kauniisti. - Rakkaat terveisemme ja suutelot meiltä kaikilta. Sinun Sylvi, Matti ja Taneli.