Professori L.A. Puntila                    30/10 1970

Helsinki

Hyvä Veli,

  Kun oletan, että varsinaisen julkisen poliittisen toimintasi päätyttyä, tai keskeydyttyä, haluat lähinnä omistaa aikasi Suomen kulttuuripyrkimyksille, kerron Sinulle seuraavaa:

  Äskettäin New Yorkissa käydessäni tapasin pääkonsuli Kalan luona eräitä johtavia amerikansuomalaisia. Näiden kanssa tuli keskustelua 1976 vietettävästä Yhdysvaltojen itsenäisyysjuhlasta. Tällöin tiedettiin kertoa, että ruotsalaiset ovat ikäänkuin puolisalaisesti valmistautuneet tänä vuonna esittelemään ruotsalaisten osuutta Yhdysvaltain itsenäisyystaistelussa, ja kieltämättä heillä siihen onkin asiallista aihetta. Mutta samassa yhteydessä kerrottiin minulle, että eräs itsenäisyysjulistuksen allekirjoittajista, nimittäin John Morton, on ollut suomalainen, ja että kun itsenäisyys julistettiin ainoastaan yhden äänen enemmistöllä, niin juuri Mortonin äänestäminen itsenäisyyden puolesta oli tavallaan ratkaiseva teko. No, näinhän asia voidaan tietysti esittää. Minä puolestani ilmoitin kyllä useassakin eri yhteydessä lukeneeni Mortonista, mutta minulle oli jäänyt kuva, että tämän merkittävän henkilön suomalaisuus oli jollakin tavoin epäilyksen alainen. Saapuvilla olevat kuitenkin kertoivat ikäänkuin yhdestä suusta, että se on täysin todistettu asia, että Morton oli alkuperältään suomalainen, ja että hänen osuutensa olisi syytä 1976 mennessä huolellisesti tutkia. He tiesivät edelleen kertoa, että Ruotsin valtionarkistossa on luettelo kaikista 1700-luvulla Yhdysvaltoihin tai Pohjois-Amerikkaan siirtyneistä ruotsalaisista, ja näiden joukossahan on ollut Värmlannin suomalaisia. Pääkonsuli Kalan luona saapuvilla olleet amerikansuomalaiset toivoivat, että Suomen taholla ryhdyttäisiin erikoisiin toimenpiteisiin suomalaisen osuuden selvittämiseksi Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistukseen ja he erityisesti kiinnittivät huomiota siihen, että jos joku suomalainen tutkija voisi ensin Ruotsin valtionarkistosta ja myöhemmin Yhdysvalloissa saada ainehistoa laajaan suomalaisten osanottoa esittelevään teokseen. Luulisin, että Finlandia Foundation olisi eräs sopiva kiinnekohta, mikäli tällaista toimintaa Suomessa aiotaan lähteä toteuttamaan.

  Halusin kertoa tämän Sinulle, että tiedekunnan dekaanina ja läheisissä suhteissa Suomen Kulttuurirahastoon kenties voisit saada asian alulle.