Hki 3/7 1945.

Rakas Sylvi.

Kiitos kirjeestäsi ja Tanelin. Viimeksimainitusta voi päätellä, että hän on jo koko lailla olostunut siellä elämiseen. Mutta kova hinku on kotimaahan. Kirjoitin hänelle, että voi lähteä Tukholmasta joko 10/8 tai 14/8, saa itse ratkaista ja kirjoittaa Matille, että tilaavat jo nyt laivapaikan. Muuten vaikea viime tingassa saada.

Lakineuvo: "Veres" vaimo perii, sillä se testamentti on voimassa, joka on viimeksi laillisesti tehty. Jos se on kirjallinen ja kahden todistajan todistama ym., on asia ilman muuta selvä. Ei tarvitse mennä oikeuteen.

Täällä on taas ollut vähän meteliä. Oikeisto syyttää minua sotasyyllisvälikysymyksen isäksi ja uhkailee huomenna hyökätä minun kimppuuni. Jokin nimetön oli monistanut minun puheeni 15/3 1940 eduskunnassa ja jakanut kirjekuoressa edustajille. Antaapa yrittää. SkomPuolueen sihteeri [Ville] Pessi kävi luonani ja varoitti, että oikeisto hyökkää, pyysi valmistautumaan. Sanoin, että toivon sitä, että saan vastata kuiskuttelukamppanjaan, joka myös kuuluu olevan käynnissä. Paras, että sanovat kaikki, mikä on heidän tiedossaan, minä annan sanan sanasta ja asia on pois päiväjärjestyksestä. Ei tässä mitään hätää ole.

Kirjoitin vastauksen ukon pyynnöstä välikysymykseen. Ukko sitä täydenteli tuumailuilla, mutta rakenne jäi samaksi ja pääkohdat. Vastaus on mielestäni hyvä ja asiallisen maltillinen.

Olin sunnuntaina puhumassa Salossa ja H:linnassa. Tulin autolla Jarno Pennasen ja Anja Vammelvuon kera. Ensi sunnuntaina menen Tampereelle, jossa on S.mest.kilpailut.

Kirjoitan huomenna välikysymyskeskustelun jälkeen. Soitan tänä iltana Matille, hän oli perjantaina poissa.

Toivon, että pian paranet.

Terveisin

Urho