XVIII Tasavallan Presidentti Urho Kekkosen virallinen valtiovierailu Alankomaihin 24.-27.10.1972

103. Tasavallan Presidentin puhe pääministeri Barend W. Biesheuvelin illallisilla 25.10.1972

Teidän Majesteettinne,

Teidän Kuninkaallinen Korkeutenne,

Herra Pääministeri

Kiitän Teitä, Herra Pääministeri, maalleni ja minulle henkilökohtaisesti kohdistamistanne ystävällisistä sanoista. Sananne Suomesta ilahduttivat minua maan edustajana, jolla on perinteellisesti hyvät suhteet Teidän maahanne.

Suomen ja Alankomaiden välisellä taloudellisella ja sivistyksellisellä kanssakäymisellä on pitkä historiansa, joka juontaa juurensa aina 1600-luvulta asti.

Annamme Suomessa suuren arvon sille, että maanne antoi arvokasta moraalista tukea itsenäisyyden aikaamme edeltäneessä oikeustaistelussa viime vuosisadan vaihteessa ja että maanne oli aikoinaan ensimmäisten joukossa valmis tunnustamaan Suomen itsenäisyyden.

Kun Suomen hallituksen virallinen edustaja tammikuussa 1918 kääntyi Alankomaitten hallituksen puoleen pyytäen sitä tunnustamaan Suomen itsenäiseksi valtioksi, viitattiin tunnustamispyynnössä Alankomaiden kunniakkaisiin perinteisiin, sen merkittävään asemaan ensimmäisten sivistysvaltioitten joukossa ja mainittiin Alankomaitten vaikuttaneen huomattavalla tavalla kansainvälisen oikeuden kehitykseen.

Tänään lähes 55 vuotta myöhemmin Suomen valtionpäämiehen vieraillessa ensimmäisen kerran maassanne uudistamme arvostuksemme niitä demokratian ja laillisuuden periaatteita kohtaan, joille maanne on pysynyt uskollisena vuosisatoja. Osaamme arvostaa näitä periaatteita sen vuoksi, että myös omalla pohjoismaisella demokratiallamme on vuosisataiset perinteet.

Kuten Te Herra Pääministeri puheessanne totesitte, politiikkanne on ulospäinsuuntautuva ja päämääränne on antaa tärkeä panos kansainvälisen yhteisymmärryksen lujittamiseksi. Olemme panneet kiinnostuneina merkille pyrkimyksenne vahvistaa YK:n puitteissa tapahtuvan kansainvälisen yhteistyön kautta oikeuden ja järkevyyden voimia kansainvälisissä suhteissa. Olette myös pyrkineet politiikassanne jouduttamaan taloudellista ja sosiaalista kasvua maailmassa, jotta kehitys koituisi tasapuolisesti kaikkien maailman kansojen hyväksi. Suomen ja Alankomaitten perusnäkökohtien samanlaisuus tulee esille erityisen selvästi YK-politiikan kohdalla yhteisen päämäärämme ollessa tukea kaikkia YK:ta ja sen asemaa vahvistavia pyrkimyksiä.

Samalla kun tahdon vielä kerran kiittää osaksemme tulleesta lämpimästä vastaanotosta haluaisin tuoda julki tyytyväisyyteni sen johdosta, että olen saanut tilaisuuden tutustua monipuolisen ohjelman puitteissa maahanne, joka on antanut niin suuren panoksen kansainvälisessä elämässä.

Herra Pääministeri

Sallikaa minun kohottaa malja Suomen ja Alankomaitten välisten ystävällisten suhteitten jatkuvaksi kehittämiseksi.