Hinassa 2.8.1943

Urho rakas! - Se jäikin se kirjoittaminen eilen vaikka niin olin ajatellut. Sainkin Sinulta lauantaina taas kaksi kirjettä - se posti on laisensa -, kiitokset vain kirjeistä. Jollei pahaa estettä ilmaannu, menen huomisaamuna Sinulle soittamaan - samalla voin puhua taas siitä ruismaastakin - ei ole näet Pekka vielä käynyt sitä kääntämässä. - Ensi viikolla - tai tällä on kai käytävä Kajaanissakin, kaivattamassa pois se nastahampaan särkynyt juuri - vielä siinä on hammas kiinni, mutta kovin on heiluvainen. Joudun nyt olemaan pakosta erinäisiä viikkoja ilman hammasta, mutta haavan täytyy parantua, ennenkuin siihen voi minkäänlaista uutta laittaa. - Pojat ovat kovin pahoillaan, kun et päässyt tänne, - heillä on yksinkertaisesti ikävä, etenkin Tanelilla, ilman Virkkua ja Pekka Pöllyä hän varmaan pakahtuisi - kylän poikien kanssa hänellä ei näy olevan mitään juttelemista, eikä liioin Matillakaan. - Ne heinä-asiat sitten. Vähän on tuolla vielä piennarheiniä hajalla, koska saatanee latoon, kun alituiseen sataa, ei pääse juuri lehdeksiäkään tekemään, onhan noita jo sentään yli 600:n - ja vielä on aikaa elonkorjuuseen.

Nevaa niitettiin, kun oli kaunista ilmaa, mutta kyllä se loppu nyt joutaa jäädä kulolle, niin harvaa se oli tänä vuonna. Lupasin sen Honkanevan Uuno Huuskolle kahaheinällä tehtäväksi, saa nyt nähdä saako sieltä sitten heiniä minkään verran. Koetan saada viljelyspäällikön Sinun puolestasi asian valvomaan. - Kerron nyt vähän rouva Nykäsestäkin. Heinä-aikana sätti kaikkia - kukaan ei tehnyt muka mitään, hän vain; - oikutteli niin, ettei aina tullut ruuallekaan. En ollut yleensä huomaavinani mitään, mutta kun hän sitten lopuksi lauantaina esitti, että Inkeri lähtisi häntä kirkolle kyytiin Virkulla sunnuntaiksi, niin sanoin, että kyllä Virkun täytyy nyt saada levätä ja ehdotin, että hän menisi maanantaina autolla. Ei, hän käveli sunnuntaina kirkolle, tuli samana iltana takaisin, läksi taas maanantaina tuli keskiviikkoiltana takaisin, - siellä oli kuulema jokin hengellinen juhlatilaisuus. Ja nyt hän läksi lauantai-aamuna Penttilän isännän hautajaisiin - ja tulee kai tänä iltana. Nautin oikeastaan hänen poissaolostaan, - mutta on se joutavaa hänen paasata, kuinka hän vain tekee, muut ei mitään, kuinka hänellä on pieni palkka j.n.e. - hänen luontoisetunsa Hinassa, tyttärien alituiset täällä olot kuin täysihoitolassa, nyt lehmä Harmaalassa j.n.e. eivät ole niinkään vähäiset - ja hänellä ovat aina omat asiansa ja menonsa n:o 1. - Nytkin hän lähti samaan aikaan kuin Inkeri. Minulla on Pussisen Helga täällä lehmiä hoitamassa. Kysyin häneltä tulisiko hän Inkerin tilalle, jos Inkeri menee nyt syksyllä naimisiin. Ei hän luvannut tulla - no, syytä en kysynytkään. - Se Inkeri on kyllä hyvä työntekijä, mutta aivan tasapainoton ihminen, - Tanelin mielestä hullu. En usko hänen millään jäävän Hinaan talveksi. - Joko se rouva Nykänen on keksinyt, että hän on meille korvaamaton tai sitten hänen Ajan Suuntamainen isänmaallisuutensa on noussut takajaloilleen, muuta selitystä en hänen riehumisilleen keksi. - Tässä kävi juuri Maijalan isäntä katsomassa minkälainen terä tarvitaan sitä meidän ruismaata kääntämään ja sitten hän pyysi Sinulta kysymään luovuttaisitko 1 laatikon - siis 10 kg. - kolmen tuuman nauloja hänen tyttärensä taloa varten. Kai hänelle pitää antaa, vai mitä? - Vai oli maaherrallinen perhe tyytymätön kirjeeseeni, - valitan, - tuli vain kirjoitettua, mitä ajattelin heidän tempauksistaan, - mutta osaanpa tästä lähin pitää ajatukseni ominanikin. Tänne jäi muuten tytöiltä yhdet housut ja sukat, enkä ole tullut niitä vielä lähettäneeksi. Täällä on tänä vuonna surullisen vähän marjoja, mesikkejä ei löydy juuri lainkaan. Kananpojissa on kaksi kukkoa, joilla alkaa jo olla hauskoja yhteenottoja. Viehättäviä olentoja nuo kananpojat - ja hirveitä ahmatteja. Pitääkin mennä katsomaan tässä, mitä "väelle" ruuaksi, jätän kirjeen auki jos vielä jotain johtuisi myöhemmin mieleen.

Lämpimin terveisin Sylvi & pojat.

Eikös vain unohtunutkin yksi asia! Emme saa sitä separaattorin korjauslupaa. Sinun pitäisi toimittaa se Hankkija lähettämään nyt sen koneiston Blomqvistille Kajaaniin. Rouva Nykänen haluaa koneen tultua Kajaaniin matkustaa henkilökohtaisesti sen remonttia Blomqvistin konepajalla ohjaamaan. Hän voi sitten samalla matkalla käydä Blomqvistilla kylässäkin, näin hän asian esitti. - Niinhän se on, että heti kun vetäisit poliittista narua sait vanhan vastustajasi R.G.K[allia]n silmillesi - no se mies se on aina natissut. Mutta yksi pyyntö, suhtaudu hyvin suurella varovaisuudella kaikkiin pyyntöihin suunnanmuutoksesta j.n.e. - kuuntele mitä puhutaan ja punnitse sitten, aktiivien ote voi mielestäni vieläkin olla liian aikainen - ja P.P:hän on puolueeton, kylmä mies.

Olen ottanut elokuun sokerin yleisostokortilla, joten paras Sinun on pitää ne siellä, vaikket makeisia saisikaan, kumminkin siksi, kun taas jollain niiden kupongilla saa syyskuussa uudet kortit.

Oletko kuullut - tai huomannut - että kalakorteilla saa nyt 100 gr. korintteja.