Eduskunnan Herra Puhemies!

Eduskunnan jäsenille kohdistamistanne sydämellisistä sanoista esitän Teille, Herra Puhemies, kunnioittavat kiitoksemme.

Poikkeuksellisen vaikea on ollut se aika, jonka kuluessa v. 1945 valittu Eduskunta on joutunut suorittamaan tehtävänsä. Sodan jälkeen oli maalle palautettava pysyväinen rauha ja sodan aiheuttamat vauriot oli pyrittävä korjaamaan. Maalle oli luotava edellytykset kansainvälisen asemansa vakiinnuttamiseen ja perinteellisen kansanvaltaisen valtiojärjestyksensä säilyttämiseen ja kehittämiseen. Tämä kaikki on vaatinut Eduskunnalta, joka viime kädessä valtiosäännön mukaan on vastuussa valtakunnan asioiden suotuisasta kehityksestä, tunnollisuutta ja harkintaa sekä uutteruutta sen suureksi paisuneen työmäärän suorittamiseksi, joka Eduskunnan velvollisuutena on ollut. Mutta ensi sijassa vastuu siitä, että Eduskunnan toiminta täyttää lainsäädäntökunnalle asetettavat vaatimukset, on ollut Teidän, Herra Puhemies, kannettavananne. Te olette tämän tehtävän täyttänyt Teille ominaisella taitavuudella ja ymmärtäväisyydellä. Pyydänkin Teille, Herra Puhemies, esittää Eduskunnan jäsenten vilpittömät kiitokset puhemiehen vaativan tehtävän menestyksellisestä hoitamisesta.

Herra Puhemies esitti puheessaan kiitokset Eduskunnan sihteerille, notaarille, kanslistille ja muille virkamiehille sekä Eduskunnan koko muulle henkilökunnalle. Niihin kiitoksiin yhtyvät myöskin edustajat täydestä sydämestään. Samaten on edustajien aihetta esittää kiitokset sanomalehtimiehille, jotka muodostavat tämän kamarin uskollisimman kuulijakunnan.

Arvoisat Kansanedustajat!

Kun vaalikauden viimeiset valtiopäivät nyt päättyvät, kohdistuvat katseemme tietenkin siihen työhön, mitä täällä olemme tehneet. Tunnustamme nöyrästi, että se on ollut monesti puutteellista ja että emme ole aina voineet täyttää työhömme asetettuja toiveita. Mutta meillä on vakaumus, että me olemme pyrkineet etsimään ratkaisuissamme maan parasta. Yksimielisyyttä siitä, mikä on valtakunnan paras, ei täällä aina ole saavutettu, koska me edustamme erilaisia väestöryhmiä ja ajatussuuntia, mutta täällä on vallinnut, kuten Herra Puhemies juuri totesi, hyvä yhteistyö, joka varmaan on nyt hajaantuvan Eduskunnan jäsenten mieluisimpia muistoja näiltä vuosilta. Tällaisella edustajien kesken vallitsevalla toverillisella yhteisymmärryksellä on varmaankin tasoittava vaikutus julkisen elämämme kireyteen, joka nimenomaan vaalitaistelun aikana tuli esille.

Minulla on myös mieluisa tehtävä esittää nyt eroaville edustajatovereille meidän kaikkien parhaimmat kiitoksemme hyvästä yhteistyöstä ja miellyttävästä työtoveruudesta.

Kansanedustajat! Lopettakaamme työkautemme kohottamalla kolminkertainen eläköön-huuto Isänmaallemme.