Berlin 20/3 -32.

Rakas Hyvä Kirjeenvaihtajani-Häiskä!

Ja niinpä voidaan sanoa, että "vilkas ooli kirjeenvaihto heidän välillään", kuten Vilhon ja Bertan laulussa kerrotaan.

Olen saanut kirjeesi, josta parhaat kiitokset. Näyt kiirehtineen vastaamaan, kun huomasit levottomuuteni terveydestänne, mutta sitä ennen jo olin saanut rauhoittavia tietoja. Tietysti koetatte olla varovaisia.

Kirjotin viime kirjeessäni siitä M.Liiton asiasta. Ja arveluni eivät osoittautuneetkaan vääriksi. Sain näet eilen Wedenojalta virallisen ja yksityisen kirjeen, jossa edellisessä minut irtisanottiin M.L:n palveluksesta niillä syillä, joita viime kirjeessäni Sinulle esittelin ja yksityisessä tehtiin selkoa Liiton vaikeasta asemasta. Asia on siis selvä ja otettava rauhallisesti. Ihmeitä siitä ei koidu. Se vain, että en voi täällä olla niin kauan kuin ajattelin. Aluksi arvelin lähteä heti, mutta kun minun pitänee suorittaa ensi kuun vuokra tänne, voinen jäädä joko 2 tai 9 päivään huhtikuuta. Näin yhtäkkiä on vaikea kaavailla, mihin ryhtyisi. Jos saisi jonkin toimen Hgissä, josta olisi hiukan palkkaa ja vapautta väitöskirjatyötä varten, ottaisin sen. Mutta ellen saa, omistaudun yksinomaan väitöskirjatyölle ensi talveksi ja otan paikan, kun saan sopivan, aivan samoin kuin vuonna 1927. Taloudellisestihan on nyt tilanne toinen meidän perheessä, mutta Kajaanin lainalla ja kaipa uudella sellaisella luulen ensi talven tulevani jotenkuten toimeen. Pääasia on: että pysyt aivan rauhallisena, ettet ota tätä kohtalon iskuna, vaan heilahduksena parempaan. Uskon, että tästä se kääntyy hyväksi. Minä otan asian täysin lungisti.

Kun olen kaikessa tottunut luottamaan hyvään arvostelukykyysi ja neuvoihin, tahtonet heti, ehkä torstaina lähetettävien lehtien mukana lähettää mielipiteesi asiasta: miten kauan viivyn täällä ja mitä arvelet olevan parasta ryhtyä ajattelemaan. Yli 9/4 en ole missään tapauksessa. Vai joko olisi heti palattava. Ja muutenkin mielelläni kuulen arvelusi asiasta. Mutta nuku yö tiedon päälle ja sitten kirjoita. Tästä "erottamisesta" kai ei ole syytä puhua kotonakaan vielä, eikä kaupungilla, Tamminen on ainoa, jolle sen voi kertoa ja hän sen voi tietääkin tai ainakin arvata.

Täällä on ilma täysin keväinen, lunta ei maassa ja ilmassa kevään tuntu. Olen muutaman yön nukkunut tavallista kehnommin, työntekoa se ei ole haitannut. Muuten voin hyvin ja alan tottua tähän pitkään matkaankin kirjastoon. Kun tuossa 1/2 10 tienoissa lähden, saavun vasta 1/2 9-9 tienoissa. Sunnuntait olen lepäillyt, tänään aion mennä Potsdamiin katsomaan Fredrik Suuren Sanssoucin linnaa.

Samassa postissa kuin tämä kirje, tulee Tammiselle muuan alakerraksi tarkoitettu juttu. Soitapa ja kysy, onko saanut. Ja pyydä, että hän harkitsisi, eikö viimeistä edellinen kappale, jossa puhutaan lapualaisia kohtaan osoitettavasta politiikasta ole tarpeeton, koska samat asiat näkyy joka lehdessä toistetun. Sen voinee poistaa siis.

Ei muuta tällä erää, rakkaat terveiset teille siellä, Sinulle ja pikku ipanoille. Onkin kovin ikävä jo teitä.

Teidän isi.

Sain lehdet: vastajärjestö siis perustettu. Hyvä. Ja Hillilän Kalle mukana: hyvä. Ja Uuno voi jo paremmin, sehän oli hyvä uutinen. Kaipa hän on jo pahimman ohikäynyt.

Vielä kerran: pyydän, elä tule rauhattomaksi uutisesta, jonka kerroin. Valmistuupahan väitöskirja. Ja aina kai se henki pysyy kulussa. Kyllä pojille leipää riittää. Ja kaipa meillekin.