Päätoimittaja Eero Santala                  1/12 1970

Päivän Sanomat

Herra Päätoimittaja,

  Arvoisan lehtenne tämän päivän numerossa kirjoittaa nimimerkki "Spartacus" puheestani 27.11.1970,^26 että olen siinä "väittänyt" ulkopolitiikkamme arvostelijoiden jääneen eräiksi Tuomaiksi "jotka kiehuvat omissa ja nurkkakuntaisissa ongelmissa, joilla ei ole enää vaikutusta valtakunnalliseen todellisuuteen".

  Aivan oikein muuten, mutta "väittänyt"-sana tässä yhteydessä sopisi paremmin "Uuteen Suomeen". Mutta nimimerkki - joko tahallaan tai ymmärtämättömyydessään - jättää lainaamatta kohdan tärkeimmän lauseen, nimittäin "onhan toki eräitä Tuomaita, jotka kuoppiinsa kaivautuneina jatkuvasti taivastelevat, mihin oikein on tultu". Tämä lause oli tärkeä sen vuoksi, että se viittasi Kauko Kareen kirjaan "Tähän on tultu "ja siten peittelemättä johti niille jäljille, joita tarkoitetaan.

  Tästä huolimatta nimimerkki katsoo voivansa päätellä, että "jos hän (Kekkonen) pitää valtakunnallisesti merkityksettömänä työväestön keskuudessa ilmennyttä tyytymättömyyttä, niin hän arvioi tilanteen väärin. Kuinka nimimerkillä voi olla aihetta puheestani tehdä tällaisia johtopäätöksiä? Minulla ei ole syytä arvioida, mihin toiseen ammattiin nimimerkki voisi sopia, mutta luetun ymmärtämistä edellyttävät alat ovat hänelle ilmeisesti liian vaativia. Olen pahastunut.