Kirje Yrjö A. Karvoselle 4.3.1955

Piiri-insinööri Yrjö A. Karvonen,

Kajaani.

Kun nyt Kiantajärven itäpuolen tie, jota rakennetaan vankityövoimalla päässee tämän vuoden kesällä jo niin pitkälle, että on pakko ryhtyä ajattelemaan vankityövoiman siirtämistä jonnekin muualle, pitäisin erittäin tärkeänä, että tämä vankityövoima voitaisiin jatkuvasti sijoittaa Kainuuseen. Tämän vuoksi olisi hyvissä ajoin laadittava suunnitelmat niille tieosuuksille, joilla vankityövoimaa voitaisiin sitten käyttää. Omasta puolestani olen ajatellut, että vankityövoima siirrettäisiin ensin Selkoskylän tielle, siis Perangan ja Hossan välille. Toivottavasti siitä on jo olemassa valmis rakennussuunnitelma. Jos työt täällä Selkoskylän tiellä aloitetaan yhtä aikaa kummastakin päästä, olen varma siitä, että tie tulee yhtenä talvena avatuksi ja kesällä saatetuksi lopulliseen käyttökuntoon. Toisena mahdollisuutena olen ajatellut tietä Puhos-Leinola ja eräältä suomussalmelaiselta taholta on nimenomaan huomautettu, että Puhos-Leinolan tie olisi jopa tärkeämpikin kuin Selkoskylän maantie ja niin saattaa ollakin. Mutta kun Kiantajärven itäpuolen maantietyö päättyy nyt Juntusrannalle, niin työmaan siirto Selkoskylään olisi yksinkertainen asia, mutta jos työvoima joudutaan siirtämään Puhokselle asti, niin paluu Selkoskylään sen jälkeen on vaikeampi. Kolmas tiesuunnitelma, joka voisi tulla kysymykseen, olisi tie Pesiöltä Heinäjärventien päähän. Olen toissa kesänä kävellyt tämän välin ja havaitsin silloin, että siellä oli jo tien suunta itse maastossa käytävänä.

On luonnollista, että Suomussalmella on muita tärkeämpiäkin teitä, mutta nämä ovat minulle ensi sijassa tulleet mieleen. Joka tapauksessa aikanaan täytyy huolehtia siitä, että kun rautatie valmistuu Pesiöltä Taivalkoskelle saakka, niin välttämättömiä pistoteitä tarvitaan runsaastikin. Kaikki nämä kolme tietä palvelisivat juuri tätä tarkoitusta.

Pyytäisin Teitä perehtymään tähän kysymykseen ja mikäli tiesuunnitelmat ovat valmiina, suosittelisin sellaista menettelyä, että Te viipymättä esittäisitte ne tie- ja vesirakennushallituksen kautta valtioneuvoston ratkaistavaksi, niin että hyvissä ajoin jo tänä keväänä saataisiin tietää, mille suunnalle vankityövoima Juntusrannantien valmistuttua siirretään.

Kunnioittavin terveisin

Urho Kekkonen