Villa Lante.

Vuonna 1938 perustettiin Helsingissä tohtori Amos Andersonin aloitteesta ja hänen tekemänsä lahjoituksen turvin Institutum Romanum Finlandiae-niminen säätiö, jonka tarkoituksena oli perustaa Roomaan ja ylläpitää siellä instituutti suomalaisia taiteilijoita, tutkijoita ja opiskelijoita varten. Roomaan on vuosisatojen mittaan perustettu monien kymmenien maiden instituutteja, jotka sijaitsevat kaupungin eri kulmilla. Rooman pohjoisosassa, Valle Giuliassa, on monia instituuttirakennuksia, mm. Ruotsin, ja täältä lahjoitti Italian hallitus ilmaisen tontin Suomen instituuttia varten. Sota keskeytti hankkeen jatkamisen, ja näytti siltä, että Suomen instituutin aikaansaaminen jäisi muuttuneiden olosuhteiden vuoksi kaukaiseksi unelmaksi.

Mutta suopea kohtalo puuttui asiaan. Maisteri Göran Stenius, joka toimi sodanjälkeisinä vuosina Suomen asiainhoitajana Vatikaanissa, vuokrasi lähetystövirastoksi ja itselleen asunnoksi kenraali Demetrio Helbigiltä Janiculum-kukkulan korkeimmalla kohdalla sijaitsevan Villa Lanten ylimmät kerrokset. (Virheellisen assosiaation vuoksi luiskahtaa kieli nimittämään Villa Lantea huvilaksi, vaikka tällä patriisipalatsilla ei ole mitään tekemistä huvilan kanssa. Esimerkiksi Villa Borghesessa, joka sijaitsee Roomassa Pinciolla, on satakunta huonetta). Kun kenraali Helbig oli lapseton, oli hänen ajatuksenaan ollut etsiä jokin kulttuuritarkoitus, jonka käyttöön hän voisi luovuttaa perinnöksi saamansa renessanssipalatsin. Näin yhtyivät onnellisesti aivan sattuman kautta suomalaisen instituutin tarve ja kenraali Helbigin tarkoitus. Kenraali Helbig, jonka äiti oli venäläinen ruhtinatar, oli käynyt nuoruudessaan jonkin kerran Suomessa ja hän tunsi suurta myötämielisyyttä ja ihailua maatamme kohtaan. Tästäkin syystä oli luonnollista, että hän toteuttaakseen aikomuksensa luovuttaa Villa Lante kulttuuritarkoituksiin myi palatsin varsin alhaisesta hinnasta Institutum Romanum Finlandiaelle. Tämä tapahtui huhtikuussa 1950, josta lähtien palatsi on ollut instituutin hallinnassa, lukuunottamatta eräitä alimman kerroksen huoneita, jotka on varattu myyjälle hänen kuolemaansa saakka. Kenraalin omaiset eivät kuitenkaan halunneet hyväksyä kauppaa, vaan uhkasivat oikeusjutulla. Sen välttämiseksi tehtiin tänä syksynä sovinto omaisten kanssa ja nyt on palatsi instituutin riidattomassa omistuksessa. Jäljellä on enää vain eräs sopimuksesta johtuva, Italian lain edellyttämä muodollisuus.

Villa Lante, jonka historiaan saanen palata seuraavassa kirjoitelmassa, on siis rakennettu Janiculum-kukkulalle. Janiculum-kukkula ei sijainnut antiikin Rooman muurien sisäpuolella, eikä täten ollut yksi Rooman seitsemästä mainehikkaasta kukkulasta. Se on Tiberin länsirannalla, noin 1/2 kilometriä Pietarinkirkosta etelään. Kun Italia pystytti Garibaldille patsaan, kuului asiaan, että se sijoitettaisiin Rooman hallitsevimmalle paikalle, sillä olihan Garibaldin tunnuslause ollut: Rome o morte - Rooma tai kuolema. Garibaldin patsas seisoo nyt Janiculum-kukkulalla Villa Lanten vieressä ja patsaan juurelta avautuu loistava näköala yli koko Rooman ja sitä ympäröivän kampanjan. Mutta samaa valtaa näköalaa voidaan ihailla myös Villa Lantesta. Rooma on kaikessa uskomattomassa ihanuudessaan jalkojemme juuressa, ja kaukana Rooman takana peittävät Albanon ja vuoristot näköpiirin. Asuessani viisi päivää Villa Lantessa avautui huoneeni toinen ikkuna Roomaan käsin, jolloin heti talosta alkavan jyrkänteen alla oli nunnaluostari puutarhoineen, sen takana kolkonnäköinen vankila, joka pian revitään alas, ja sitten taaempana koko Rooma. Toisesta ikkunasta häämöitti taas Pietarin kirkon alue lehtipuiden lomitse. Palatsin eteläpuolella on Giuseppe Garibaldin puolison Anita Garibaldin ratsastajapatsas, brasilialaisten lahjoittama. Kun kieltätaitamaton ajaa taxilla Villa Lanteen, voi osoitteeksi sanoa: Villa Lante opposto Anita Garibaldi, niin jo pääsee. Suomeksi murtaen vieraan sanan voi sanoa oppositio; ja minulle tuo sanonta toi niin lämpimästi kotimaan mieleen!

Villa Lanten kaunein huone on loggia eli galleria, jonka pohjoisseinässä on neljän antiikkipilarin tukema ikkunarivistö. Galleriasta avautuu sama häikäisevä näköala Rooman yli. Gallerian seinään on muurattu runoilija Martialiksen (n. 42-120) sanat Janiculum-kukkulasta: Hinc totam licet aestimare Romam. - Täältä voi ihailla koko Roomaa. Varmaan tätä galleriaa on runoilija Stendhal tarkoittanut kertoessaan v. 1827, että hän on nähnyt roomalaisten viettävän tuntikausia Villa Lanten ikkunassa Roomaa ihaillen.

Gallerian takana on laaja salonki, jonka seinät ja katto on runsaasti koristettu korkokuvin ja freskoin. Samassa kerroksessa on kirjastohuone ja kanslia sekä pari pienempää huonetta sisäänkäytävän sivulla. Ylimmässä kerroksessa ovat asuinhuoneet. Alakerroksessa on keittiö ja palveluskunnan huoneet sekä sija suomalaista saunaa varten, kuinkas muuten. Kun kenraali Helbigin käytössä olevat huoneet vapautuvat, voidaan taloon rakentaa ainakin kaksi valoisaa atelierihuonetta.

Villa Lante on todellinen aarre senkin vuoksi, että sen todellista arvoa on vaikea määritellä. Sen asema ja sen sisältämät seinä- ja kattomaalaukset sekä korkokuvat ynnä kuusi antiikkipilaria edustavat arvoja, joita on vaikea arvioida rahana.

Tarkoituksena on, että Villa Lante tarjoaa asuinsijan niille suomalaisille, jotka matkustavat Roomaan harjoittaakseen siellä taiteellisia tai tieteellisiä opintoja. Kun instituutti avataan, tullaan siellä myös toimeenpanemaan Italian taiteeseen ja tieteeseen liittyviä kursseja suomalaisille. Villa Lante voi yht`aikaa majoittaa ehkä viisikintoista henkilöä.

Nyt on vain tehtävä työtä Villa Lanten suurien mahdollisuuksien avaamiseksi suomalaisille tutkijoille ja taiteilijoille.