IV. Tasavallan Presidentin epävirallinen vierailu Jugoslaviaan 23.-25.1.1967

47. Tasavallan Presidentin puhe Presidentti Titon päivällisillä Brionissa 24.1.1967

Herra Presidentti,

Hyvät Naiset ja Herrat,

Kiitän Teitä, Herra Presidentti, niistä ystävällisistä ja arvostavista sanoista, jotka olette osoittanut maalleni, Suomen kansalle ja minulle henkilökohtaisesti. Vierailu Jugoslaviaan toukokuussa 1963 on jäänyt lähtemättömästi mieliimme ja silloin osaksemme tullut vastaanotto, ystävällisyys ja vieraanvaraisuus on säilynyt kiitollisessa muistissamme. Ystävällinen kutsunne uudistaa lähes neljän vuoden takainen käyntini kauniilla Brionin saarella on tuottanut minulle suurta mielihyvää. Erikoista arvoa olen antanut sille, että meillä on ollut myös tällä kertaa tilaisuus avomieliseen mielipiteiden vaihtoon ja vapaaseen keskusteluun kansainvälisistä kysymyksistä, maittemme välisistä suhteista ja niiden ulkopolitiikan tavoitteista.

Totesitte eräässä äskeisessä puheessanne, että ainoastaan rauhan vallitessa voidaan täydellä teholla ja tarmolla kohentaa ja edistää sisäistä rakennustyötä, ja rauhan turvaamisen olevan keskeisen tehtävän tälläkin hetkellä. Tämä on myös meidän vakaumuksemme.

Olemme Suomessa jo monien vuosien aikana panneet merkille ja oppineet arvostamaan Jugoslavian osaa kansainvälisessä politiikassa. Jugoslavian toiminta YK:ssa ja muissa kansainvälisissä järjestöissä on aina ollut rakentavaa ja palvellut kansojen välistä yhteyttä. Se on pystynyt luomaan kiinteät ja läheiset suhteet ei ainoastaan naapurimaihin vaan uusiin kehittymässä olevaa maailmaa edustaviin valtioihin ja luonut näin itselleen tunnustetun ja arvostetun aseman ja nimen kansainvälisessä yhteistyössä.

Toisen maailmansodan jälkeisen kehityksen historialliset ja valtiolliset näkökohdat olivat Suomessa ja Jugoslaviassa varsin erilaiset. Sitä ovat olleet usein myös menettelytapamuotomme ja välittömän kiinnostuksen kohteet. Puhumme eroavin äänensävyin ja saatamme, mitä yksityiskohtiin tulee, asettaa jotkut seikat toisenlaisiin arvo- ja tärkeysjärjestyksiin. Uskon kuitenkin, että peruskysymyksissä käsityskantamme yhtyvät ja tätä uskoa ovat täällä käymäni antoisat ja mielenkiintoiset keskustelut vahvistaneet. Kuljemme kukin omaa tietämme, mutta nämä tiet käyvät useissa kohdin lähekkäin ja samansuuntaisina. Tässä mielessä pitäisinkin toivottavana, että kosketukset ja avoin mielipiteiden vaihto voisi maittemme välillä eri tasoilla jatkua.

Kaikkialla maailmassa seurataan parhaillaan mielenkiinnolla Jugoslavian suurisuuntaisen, omaperäisen ja rohkean talous- ja yhteiskuntareformin kulkua. Tunnemme tässä edessänne olevat suuret vaikeudet, sillä niitähän te ette peitä, vaan pyritte ratkaisuihin avoimien keskustelujen pohjalta. Toivotamme Teille tässä suurisuuntaisessa työssänne kaikkea menestystä. Olemme Suomessa vakuuttuneita siitä, että taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti tasapainoisesti kehittyvä Jugoslavia voi entistä tehokkaammin myötävaikuttaa rauhan vahvistamiseen ja rauhanomaisen rinnakkaiselon edistämiseen maailmassa.

Hyvät Naiset ja Herrat, pyydän kohottaa maljan teidän kunniaksenne, Herra Presidentti ja Rouva Broz, Jugoslavian uudistustyön ja sen kansojen menestykseksi sekä Suomen ja Jugoslavian ystävyydelle.