Puhe pohjoismaisten urheilujohtajien keskustelupäivillä

Kööpenhaminassa 29.-30.1.1947

Hyvät herrat!

Jokainen teistä tietänee, että urheilun ohjaus- ja opetusmenetelmät, tekniikka ja valmennusjärjestelmät ovat huomattavasti kehittyneet sitten "meidän vihreän nuoruutemme". Olemme varmaan yksimielisiä siitä, että jos omana aktiiviaikanamme olisimme tienneet kaiken sen mitä nyt tiedämme urheilusta, valmennustavoista ja tekniikasta, tuloksemme olisivat olleet aivan toisenlaiset ja myös paremmat kuin ne silloin olivat.

Tämän ei pidä kuitenkaan harhauttaa meitä pitämään nyt käytössä olevia valmennusmenetelmiä lopullisina. Selvää on, että menetelmistä ja tekniikasta on tullut yhä tarkoituksenmukaisempia ja tuloksista yhä parempia sekä yleisen urheiluhygienian että tähtiurheilun alueella. Urheilua ei opeteta eikä valmenneta pelkästään sokean käytännöllisellä pohjalla. Nykyisin ovat sekä urheilufysiikka että -fysiologia ja varsinainen pedagogiikka erilaisine urheilutoimintaan sovellettuine muunnelmineen kehittyneet siinä määrin, että urheiluohjauksesta on oikeastaan tullut uusi tieteenhaara.

Kaiken tämän kehityksen takana on paljon sekä käytännöllistä että teoreettista tutkimusta, paljon näkymätöntä, aikaavievää ja usein varsin raskasta työtä. Suuri osa siitä olisi voitu välttää, jos eri maiden valmentajat ja ohjaajat olisivat saaneet tilaisuuden tutustua menetelmiin ja niiden kehitykseen muissa maissa. Sillä urheilun ohjaamisessa kuten muillakin aloilla, esimerkiksi tieteessä ja taiteessa, vaaditaan eri maiden välistä kanssakäymistä ja myös yhteistyötä, jotta kehityksestä tulisi tarkoituksenmukaista.

Pohjoismaiden välisestä kilpailutoiminnasta meillä on mitä parhaat kokemukset. Urheiluyhteistyö on kuitenkin ollut liian yksipuolista. Emme ole päässeet läheiseen yhteyteen niiden piirien kanssa, jotka joko omasta harrastuksestaan tai suorastaan ammattina ovat harjoittaneet urheilun ohjaus- tai valmennustoimintaa, puhumattakaan niistä piireistä, jotka tekevät työtä saattaakseen henkisen sisällön urheilun sisimmän olemuksen velvoittamalle tasolle.

Tämän yhteistyön aikaansaamiseksi Suomen Urheiluliitto on päättänyt edellä mainittujen seikkojen perusteella tehdä tässä kokouksessa aloitteen ohjaaja- ja valmentajaehdokkaiden vaihdon järjestämiseksi. Tiedämme, että muissa pohjoismaissa, niin kuin meilläkin jo kymmenien vuosien ajan, järjestetään säännöllisesti ohjaus- ja valmentajakursseja. Siksi meistä on erittäin toivottavaa ja tarkoituksenmukaista lähettää vuosittain osanottajia muiden maiden vastaaville kursseille. Harkita kannattanee myös sitä että tunnettuja valmentajia ja muita asiantuntijoita kutsuttaisiin luennoimaan eri pohjoismaissa pidettäville kursseille ym.

Suomen Urheiluliiton organisaatioon, joka kouluttaa urheiluohjaajia ja valmentajia, kuuluu yhteensä 5 eri kurssia, jotka yhdessä muodostavat kokonaisuuden. Tämän ohjaajakoulutuksen ketjun ensimmäisenä lenkkinä on seuraohjaajakurssi. Näiden kurssien parhaan aineksen yritämme saada kiinnostumaan urheiluohjaajakurssista, joka jakaantuu vasta-alkajakurssiin ja jatkokurssiin. Näiden kurssien parhaat taas kutsutaan myöhemmin valmentajakurssille, joka sekin jakaantuu peruskurssiin ja jatkokurssiin. Kukin näistä kursseista kestää 3 viikkoa, ja oppi- ja harjoitustunteja on yhteensä 620. Ennen kuin osanottaja saa todistuksen eri kursseilta hänen on harjoiteltava vuoden aikana vähintään 2 kuukautta ohjaajana tai valmentajana. Valmentajien jatkokurssin suorittanut saa siis diplominsa vasta sen jälkeen kun hän on neljän vuoden aikana aktiivisesti osallistunut ohjaustyöhön vähintään 2 kuukautta joka vuosi ja yhteensä siis 8 kuukautta. Kokemus on osoittanut, että vain harvat ovat jaksaneet seurata mukana viimeiseen diplomiin saakka. Tämä on kuitenkin usein johtunut siitä että valmentajat ja ohjaajat jo valmentajien peruskurssin jälkeen ovat saaneet hyvin palkatun vakituisen työn. Koulutusta jatketaan vielä viimeisen kurssin jälkeenkin ohjaus- ja keskustelupäivillä, jotka pidetään säännöllisesti joka toinen vuosi.

Tulevana kesänä, myöhemmin vahvistettavaan aikaan, Suomen Urheiluliitto järjestää ruotsinkielisen urheiluohjaajakurssin, joka kestää 10-12 päivää. Tälle kurssille on liitollamme kunnia kutsua 2 edustajaa jokaisesta pohjoismaasta. Liitto vastaa kutsuttujen opetus-, ateria- ja majoituskuluista. Toivomme tässä tilaisuudessa näkevämme vierainamme edustajia Pohjolan kaikista maista, myös Islannista.

Kysymyksessä on erityiskurssi lähinnä sen takia, että aika on kovin lyhyt mutta ohjelma hyvin laaja. Siksi toivomme myös, että osanottajat jo saapuessaan ovat suurin piirtein perillä urheiluohjauksen perusteista ja niihin liittyvistä kysymyksistä.

Harras toiveemme on, että tälläkin tavoin saadaan aikaan pohjoismaista yhteistyötä. Mielestämme tämä on erittäin tarpeellista tietäessämme, etteivät voimistelulaitokset, ei omammekaan, seuraa kyllin joustavasti erityisesti yleisurheilun kehitystä.

Suomen Urheiluliitto toivottaa siis jo etukäteen pohjoismaiden edustajat tervetulleiksi tälle kurssille ja toivoo samalla, että tämä aloite houkuttelisi muita pohjoismaita seuraamaan esimerkkiä.