Eri tiedotusvälineille annettuja haastatteluja

125. Tasavallan Presidentin lausunto uutistoimisto Tanjugille Jugoslaviassa 25.3.1975

Ennen kaikkea haluan sanoa, että ei riitä jos sanon, että vaikutelmani tästä vierailustani Jugoslaviassa ovat erinomaiset ja positiiviset. Olen käynyt monta keskustelua ystäväni toveri Titon kanssa, kuten olen kutsunut häntä tämän vierailuni aikana ja kuten tulen tulevaisuudessa kutsumaan häntä. Emme keskustelleet ainoastaan Jugoslavian ja Suomen välisistä suhteista, vaan myös sarjasta tämän hetken maailman kaikkein tärkeimpiä ongelmia.

Minulle on tuottanut erikoista mielihyvää se, että olen tällä kolmannella vierailullani Jugoslaviassa Bosnia-Herzegovinassa ja että me, toveri Tito, hänen avustajansa ja minä, olemme juuri tässä kauniissa tasavallassanne Bosnia-Herzegovinassa käyneet keskusteluja, jotka myös minulle henkilökohtaisesti merkitsevät paljon. Näissä keskusteluissamme olemme todella vahvistaneet ja syventäneet maittemme välistä syvää ystävyyttä. Mielestäni näiden keskustelujen jälkeen voin sanoa, että toveri Titosta ja minusta on tullut entistä paremmat ystävät.

Olen muuten vakuuttunut siitä, että suomalaisten turistien pitäisi enemmän vierailla Jugoslaviassa, Adrianmeren rannikollanne, ja myös muilla alueilla kauniissa maassanne. Suomalaiset elävät hyvin raskaissa, usein synkissä ilmastollisissa olosuhteissa, jonka takia heille on välttämätöntä tuntea tällaisten lämpimien ilmastojen, kuten teidän maanne ilmaston, siunaus.

Haluaisin palata keskusteluihimme toveri Titon kanssa. Kuten jo sanoin, sen ajatustenvaihdon lisäksi, joka meillä oli avustajiemme läsnäollessa ja joka koski kaikkia tärkeitä kansainvälisiä kysymyksiä sekä maittemme välisiä suhteita, toveri Tito ja minä kävimme kahdenkeskisiä keskusteluja, mitä erikoisesti arvostan. Totesimme muun muassa, että näkökantamme ovat, kuten toveri Tito itse sanoi, aivan identtiset tai hyvin samankaltaiset. Sovimme siitä, että kauppasuhteitamme pitäisi huomattavasti laajentaa ja vahvistaa, kuten myös yhteistyötämme kaikilla muilla aloilla.

Arvostan hyvin paljon toveri Titon kokemusten rikkautta. Olen tyytyväinen siitä, että toveri Tito informoi minua laajasti sitoutumattomien maiden toiminnasta ja päämääristä. Yleisesti ottaen haluan ilmaista suuren tyytyväisyyteni näin menestyksellisestä ajatustenvaihdosta.

Lopuksi haluaisin käyttää myös tätä television tarjoamaa tilaisuutta hyväkseni tervehtiäkseni vielä kerran kaikkein sydämellisimmin hyvää ystävääni toveri Titoa ja hänen puolisoaan, toveri Jovanka Brozia.