Författaren Matti Kurjensaari^1        9.8.1962 Urajärvi

Bästa Bror,

Ett varmt tack för Ditt brev och för Väinö Linnas artikel. Jag hade läst den förkortad och översatt i Hbl (=Hufvudstadsbladet), men ett original skrivet av en originell karl är alltid bättre än en översättning. Väinö Linna är nog en sällsynt begåvning, som har givit mycket och som kommer att ge ännu mera, tror jag.

Din bok som Du berättar om väntar jag på med intresse.

Vår inrikespolitiska framtid (och den inverkar ju på vår utrikespolitik) ter sig dålig, sorglig. Jag höll ett tal för våra ambassadchefer och sade an "det unga soc dem ledargänget ställer antikommunismen framom den finländska neutralitetspolitiken". Detta är en generalisering och förenkling, men jag befarar att det är sant. Följderna är synliga redan nu. 30-talet går igen. Nya grupperingar och skådespelare, ny kostymering, men rekvisitan är gammal och replikerna påminner om tidigare upplevda.

--------

1 Matti Kurjensaari, f 1907, författare, professor h c, har ända sedan 1930-talet verkat som nitig, kulturradikalt orienterad debattör, krönikör och artikelskribent i dags-, vecko- och tidskriftspress; chefredaktör för den soc dem oppositionens tidning Päivän Sanomat 1958-59; utgivit en lång rad uppmärksammade böcker med essäistik, resekildringar, memoarer, kulturhistoriska perspektivteckningar samt litterärt och essäistiskt utformade porträtt av framträdande medborgare i republiken Finland, senast -1975 -- en biografisk monografi över Olavi Paavolainen, en av de mest framträdande kulturella och litterära gestalterna i 30-talets och den första efterkrigstidens Finland.

--------