PV. Tasavallan Presidentin vierailu Neuvostoliitossa 21.1.-25.1.1959

35. Tasavallan Presidentin puhe Neuvostoliiton ministerineuvoston puheenjohtajan N.S. Hrushtshevin lounaalla Leningradissa 23.1.1959

Herra Pääministeri! Olen kuunnellut suurella mielenkiinnolla puhettanne. Näen siinä osoituksen siitä, että suhteet Suomen ja Neuvostoliiton välillä voivat kehittyä sydämellisyyden ja sen varauksettoman luottamuksen pohjalla, joka on ollut olemassa viime toukokuisen tapaamisemme jälkeen.

Me suomalaiset annamme suuren arvon tälle lausunnolle. Meille on ollut ilahduttavaa kuulla Neuvostoliitonkin omistavan paljon huomiota suhteittemme säilymiselle hyvinä ja niiden paranemiselle. Puheenne oli, kuten huomautitte, avomielistä. Se oli sisältörikasta ja suoraa puhetta. Me suomalaiset annamme arvon suoralle ja rehdille puheelle. Me olemme naapurikansoja emmekä voi väistää tätä tosiasiaa, eikä siihen ole syytäkään. On päinvastoin välttämätöntä pyrkiä alituisesti hyvien naapurisuhteiden ylläpitämiseen keskenämme.

Tänään saamme mielihyvin ja ilolla yhtyä herra pääministerin loppusanoihin hyvistä ja luottamukseen perustuvista suhteista. Me Suomessa toivomme koko sydämestämme, ettei koskaan tulisi sellaista aikaa, jossa heijastuisi epäluottamusta kansojemme välillä. Olen vakuuttunut siitä, että kaikki neuvostoihmiset toivovat menestystä Suomen ja Neuvostoliiton yhteistyölle sekä onnea kaikille niille suomalaisille, jotka tahtovat kehittää Suomen ja Neuvostoliiton välisiä hyviä suhteita ja toimivat näiden päämäärien saavuttamisen hyväksi. He muodostavat Suomen kansan valtaenemmistön.