Eduskunnalle.

Jo usean vuoden aikana on valtion varoilla edistetty urheilukenttien rakentamista. Tämän hyödyllisen toiminnan seurauksena onkin, että maan eri puolilla on olemassa kuntien, urheilu- ja nuorisoseurojen, suojeluskuntien tai varta vasten perustettujen yhtiöiden omistamia urheilukenttiä. Kuitenkin voidaan havaita, että monet jo alullepannutkin kenttähankkeet ovat jääneet varojen puutteessa toteuttamatta, jonka vuoksi valtion taholta tapahtuva urheilukenttien rakentamisen jatkuva avustaminen on välttämätöntä.

Kokemus on osoittanut, että rakennetun urheilukentän kunnossapitäminen saattaa eräillä paikkakunnilla tuottaa suuria vaikeuksia. Harrastuksen laimeneminen y.m.s. seikat voivat viedä siihen, että urheilukenttä muutama vuosi valmistumisen jälkeen on hoidon ja kunnossapidon puutteessa pahoin rappeutunut. Valtionkaan kannalta ei ole yhdentekevää, jos sen rahallisella avustuksella aikaansaadut kalliit laitokset rappeutuvat, ja urheiluelämälle tuottaa suurta hankaluutta, jos urheilukentistä ei pidetä hyvää huolta. Urheilukentän kunnossapidon laiminlyönti saattaa johtua joko varojen puutteesta taikka lisäksi siihen liittyneestä välinpitämättömyydestä. Parannus voitaisiin saada aikaan, jos valtiolla olisi käytettävissä pienehkö määräraha maaseudun urheilukenttien kunnossapidon avustamiseksi, josta voitaisiin myöntää eniten tarvitseville apurahoja kenttien hoitoa varten. Tällaisesta pienestäkin apurahasta olisi varsin suuri hyöty sen takia, että apurahan myöntäminen olisi tehtävä riippuvaksi määrätyistä kentän omistajien omilla varoillaan suoritettavista korjauksista. Tällä tavalla valtiovalta voisi ylläpitää harrastusta urheilukenttien kunnossapitämiseen maaseudulla ja vähäisenkin määrärahan avulla maan urheilukenttäoloja voitaisiin huomattavasti kohottaa.

Edelläesitettyyn nojaten kunnioittavasti ehdotamme,

*että Eduskunta ottaisi vuoden 1937 valtion tulo- ja menoarvioon 100,000 markan määrärahan maaseudun urheilukenttien kunnossapidon avustamiseksi.*

Helsingissä 8 päivänä syyskuuta 1936.

Urho Kekkonen.

Antti Kukkonen.

Eero Nurmesniemi.

J. Takala.