Helsingin yliopiston kirjasto, Suomen kansalliskirjasto
kansi   lukijalle   esipuhe   kirjoittajat   galleria


Kirja  tietoverkkojen maailmassa

 «

    aihepiirit    

  I  

  II  

  III  

  IV  

  V  

  VI  

» 




Koetinkivestä viisasten kiveksi


Kirjallisen kulttuuriperinnön digitaalinen tulevaisuus
1 Aluksi
2 Käyttäjien tarpeet
3 Asiakaslähtöisyys
4 Helppokäyttöiset hakupalvelut
5 Sisällöt keskeisiä
6 Yhteinen digitointipolitiikka
7 Koetinkivestä viisasten kiveksi
* Lähteet
tulosta Tulostettava versio
Yleinen ilmapiiri on tällä hetkellä myönteinen kulttuuriperinnön digitoimiseksi. Yhdysvalloissa, Australiassa ja Euroopassa suunnitellaan, kehitetään ja rahoitetaan digitointitoimintaa erilaisilla digitointiohjelmilla ja niitä tukevilla projekteilla. Hankkeiden hyöty on tiedostettu niin tieteellisten tutkimustulosten tehostamisessa ja nopeuttamisessa kuin oppilaitosten, koulujen ja kansalaisten tasa-arvoisuuden ja elinikäisen oppimisen toteuttamisessa. On myös selvää, että elinkeinoelämä hyötyy kehittämällä yhä monipuolisempaan tuotteiden ja palvelujen tarjontaan kulttuuriperinnön ympärille.

Suomessa on ymmärretty kulttuuriperinnön digitoinnin mahdollisuudet. Muistiorganisaatiot organisoivat yhdessä kansallisen digitointipolitiikan toteuttamista. Monet Suomessa tehdyt selvitykset tukevat kulttuuriperinnön digitointia ja julkisten palvelujen saatavuutta. Myös valtiovallan aineeton tuki virkamiesten positiivisena suhtautumisena ollut selkeää ja kiitettävää.

Kriittinen menestystekijä kansalliselle digitointiohjelmalle on kuitenkin rahoitus. Näillä näkymin se on koetinkivi, joka jatkossa tulee pidentämään digitointiohjelmamme aikataulua ja rajaamaan käyttäjälle suunnattuja perus- ja oheispalveluja. Jos tämä koetinkivi saadaan muunnetuksi viisasten kiveksi, olemme menestyjiä. Dosentti Martti Häikiö toteaa, että: ”Teknologian vallankumous ei suinkaan ole ohi, päinvastoin se on vasta pääsemässä alkuun. Uudet laitteet, palvelut ja järjestelmät ovat vasta rakenteilla”. (Häikiö, 2003).

Kansallinen kulttuuri tarvitsee toimia, ei puheita. (Paasilinna, 2001).


«  1  2  3  4  5  6  7  *  »
URN:NBN:fi-fe20031621