Sisäasiainministeri Kekkonen: Kysymys rajavartiotoiminnan tehostamisesta on tietenkin sellainen, joka asianmukaisimmin käsiteltäisiin valtion varsinaisen tulo- ja menoarvion yhteydessä. Mutta milloin poikkeukselliset olosuhteet näyttävät vaativan toimenpiteisiin ryhtymistä kesken vuotta, silloinhan lisämenoarvioissa voidaan asiaan huomiota kiinnittää. Kun nyt tapahtui rajavartiosotamies Huhtamäen järkyttävä kuolema ja kun rajojamme loukkaava lentokonevierailu oli suunnilleen samoihin aikoihin tapahtunut, ryhtyi hallitus kohta toimenpiteisiin, jotta suunniteltaisiin, millä tavalla meidän Kannaksen rajojemme vartiointia olisi tehostettava niin, että tällaisia meitä loukkaavia toimenpiteitä naapurimme taholta ei Suomea kohtaan suoritettaisi. Ja suunnittelut olivat - se minun täytyy ed. V. Annalan mielipahaksi sanoa - valmiit jo aikaisemmin, kuin IKL:n eduskuntaryhmä oli jättänyt tämän toivomusaloittensa (Ed. V.Annala: Tuskin! Epäilen!). Kun kohdakkoin annetaan lisämenoarvioesitys eduskunnalle, tullaan siinä havaitsemaan, että Kannaksen rajavartiostojen miesvahvuutta tullaan kesken vuotta lisäämään ja että myöskin rajavartioston aseistamista tullaan tehostamaan. Tässä suhteessa on valtiovarainvaliokunta mietinnössään täysin oikeassa, kun se ilmoittaa saaneensa tietää, että hallitus paraillaan suunnittelee toimenpiteitä rajavartiolaitoksen toiminnan tehostamiseksi ja että tarkoitus on hallituksen esityksessä lisäykseksi kuluvan vuoden tulo- ja menoarvioon ehdottaa määräraha rajavartiolaitoksen henkilökunnan ja aseistuksen lisäämistä varten.

Ed. V. Annala täällä mainitsi erikoisesti palkkauskysymyksen sellaisena, johon myöskin huomiota olisi pakko kiinnittää. Tässä suhteessa lienee syytä muistuttaa, että rajavartiomiesten palkkauksia korotettiin tämän vuoden alusta ja ilmeistä on, että se rajavartiomiehille tarkoitettu eroraha, josta nyt eduskunta on tänä päivänä kolmannessa käsittelyssä hyväksynyt hallituksen esityksen, tulee myöskin ilmeisesti tosiasiallisesti merkitsemään koko hyvää palkkojen parannusta. Kysymys ei missään tapauksessa ole sellainen, että se pitäisi kesken vuotta ratkaista. Ed. V. Annalan y.m. toivomusaloitteessa on kiinnitetty huomiota myöskin siihen, että ohjeet rajavartioinnissa olisi syytä antaa paremmat, kuin mitä tähän saakka asianlaita on ollut. Minä luulisin, että tätä nykyä rajavartiolaitoksessa voimassaolevat ohjeet aseiden käyttöoikeudesta ja yleensä rajavartioston toiminnasta ovat varsin tarkoituksenmukaiset, niissä suhteissa ei liene korjaamisen syytä.

Ed. V. Annala mainitsi eräästä kyselystä, jonka IKL:n eduskuntaryhmä on jättänyt hallitukselle. Asianlaita on sillä tavalla, että kohta kun lisämenoarvio tulee eduskunnalle jätetyksi, tullaan myöskin vastaus tähän kyselyyn antamaan. Tämä järjestys senvuoksi, että kyselyssä on tehty eräitä tiedusteluja siitä, millä tapaa valtioneuvosto tahtoo tehostaa rajavartioiden toimintaa.

Olen joutunut nykyisessä tehtävässäni kiertelemään rajoilla ja keskustelemaan rajavartiosotamiesten kanssa, ja osoituksena siitä oikeasta hengestä, joka heidän keskuudessaan vallitsee, voin sanoa, että nurinaa palveluksen raskaudesta ei heidän taholtaan ole esitetty. He ovat valmiit tekemään raskaammankin päivätyön, kun he tietävät, että heidän työlleen annetaan arvo, ja käsitykseni mukaan hallituksen toimenpiteet ovat omiaan heille osoittamaan, että maan rajojen vartioinnista huolehtivista miehistä pyritään ja myöskin kyetään pitämään huolta.