I Puheita ja lausuntoja

14. Tasavallan Presidentti Urho Kekkosen muistosanat kenraali de Gaullen kuoleman johdosta 10.11.1970

Valtiomiehestä sanotaan joskus, että Kohtalo oli ennalta määrännyt hänelle tehtävän. Se on usein liioittelua, mutta se saattaa olla myös totta. Harvoin tällainen arviointi osuu niin hyvin paikalleen kuin nyt manalle menneen Ranskan entisen presidentin kenraali Charles de Gaullen kohdalla. Hän tiesi tehtävänsä ja elämänsä kaikissa vaiheissa hän työskenteli tietoisena kutsumuksestaan. Hänellä oli suuri päämäärä: Ranska ja sen kunnia. Mutta hän ei tahtonut toteuttaa tätä päämäärää eristäytymällä muista, hän pyrki Euroopan kaikkien valtioiden väliseen yhteistyöhön kansojen itsemääräämisoikeuden pohjalla. Hän tahtoi rakentaa uuden, entistä paremman Euroopan. Hän tiesi, että tehtävä on vaikea, mutta ennakkoluulottomasti hän otti lähtökohdakseen sen, että "on aina hyvä nähdä maailma sellaisena kuin se on" - hänen omia sanojaan lainatakseni.

Suomen on syytä muistaa kenraali de Gaullea vilpittömällä kiitollisuudella. Hän suhtautui maahamme aina mitä suurimmalla ymmärtämyksellä ja sympatialla ja oli valmis antamaan meille tukensa. Henkilökohtaisesti säilytän parhaitten muistojeni joukossa tapaamiseni kenraali de Gaullen kanssa ja niissä yhteyksissä käymäni keskustelut.

Suomen kansan puolesta ja omasta puolestani pyydän esittää syvimmät surunvalitteluni Ranskan kansalle ja kenraali de Gaullen omaisille.

Kenraali de Gaullessa on poistunut suuri valtiomies, suuri eurooppalainen.