Pääministeri Kekkonen: Minäkin pyydän yhtyä siihen ehdotukseen, jonka valtiovarainvaliokunnan herra puheenjohtaja täällä on tehnyt. Se lausuma, jonka suuri valiokunta on esittänyt, on muodollisesti väärä. Eduskunta ei voi tällaista muodollisesti väärää lausumaa ymmärtääkseni hyväksyä.

Sen ehdotuksen johdosta, jonka ed. Hetemäki täällä teki, minä haluaisin ed. Hetemäeltä tiedustella, merkitseekö hänen ehdotuksensa sitä, että eduskunta sen perusteella kieltää hinnantasausrahastolta lainan myöntämisen. Jos on aikomus se kieltää, niin minä luulen, että eduskunnan pitäisi kauan miettiä, ennen kuin se tämäntapaisen päätöksen tekee, sillä siitä on ilmeisesti seurauksena luottomarkkinoitten tavaton kiristyminen, ja tämä päätös saattaa aiheuttaa liike-elämälle sellaisia vaikeuksia, joita ehdotuksen tekijät eivät kenties ole tarkoittaneet.

Pääministeri Kekkonen: Herra puhemies! - Minun täytyy kyllä uudelleen tiedustella ed. Hetemäeltä, mitä hänen ehdotuksensa tarkoittaa. Minä en saata kuvitella, että ed. Hetemäki tekee täällä ehdotuksen siitä, että hallitukselle suositeltaisiin sellaista menettelyä, että se hankkisi perästäpäin hyväksymisen tietyille lainaoperaatioille, sehän olisi takautuvaa lainsäädäntöä, josta viime päivinä on eduskunnassa aika huomattavasti puhuttu. Mutta minun kyllä täytyy sanoa kuvittelevani, että tämän tapainen sanonta, jota ed. Hetemäki täällä ehdottaa, merkitsisi sitä, että lainat pitäisi viipymättä irtisanoa. Niin normaalisessa käytännössä asia pitäisi kyllä ymmärtää, mutta minä olen aivan varma siitä, että ed. Hetemäki ei tätä tarkoita, eikö totta.