Urho Kekkonen kukistettiin jalkakampilla.

Kekkosen lausunto.

Helsingissä sunnuntaina pidetyn Urheiluliiton yleisen kokouksen tekemän päätöksen johdosta Suomen ja Ruotsin välisissä urheilusuhteissa on Urheiluliiton eroava puheenjohtaja hallitussihteeri U. Kekkonen antanut seuraavan lausunnon:

Kun seurasi Suomen Urheiluliiton kokousta, voi panna merkille, että mielipiteet olivat jo miltei jokaisella etukäteen selvillä. Oli kaksi kantaa, toinen, joka voitti, että suomalaiset urheilijat on lähetettävä Ruotsiin kilpailemaan ilman ehtoja, s.o. tuhlaajapoikina, jotka palaavat isäinsä tykö. Toinen, jonka liittojohtokunta esitti, että vaikka ne syyt, jotka aiheuttivat kilpailukiellon, ovatkin poissa, on välttämätöntä, että Suomen ja Ruotsin urheiluliittojen välillä saadaan aikaan sopimus yhteisistä suuntaviivoista, jotka kykenevät saamaan yhteistyön alusta alkaen avoimen lojaalisuuden ja keskinäisen kunnioituksen pohjalle, mikä ei Suomen kannalta ole perustelematon vaatimus. Edellinen ryhmä oli sattumalta vahvempi. Ruotsalaisia seuroja oli siinä 23 kappaletta 40:stä, olipa aina Ahvenanmaalta asti tullut muutama seura, ja loput olivat HKV:n huolella hankkimia suomalaisia seuroja. Liittojohtokunnan kannalla olivat kaikki maaseudun huomattavimmat seurat sekä muutama pääkaupungin seura. Mitkään asialliset syyt eivät enemmistön värvättyihin edustajiin tietenkään vaikuttaneet ja niinpä esim. Mestariurheilijain kerhon puheenjohtaja Rolf Bernerin erinomaisen loogillinen ja varma lausunto liittojohtokunnan esityksen puolesta jäi päätöstä tehtäessä kokonaan huomiotta.

Tietenkin on suomalaisen urheilumiehen mieli masentunut urheiluamme ja koko maatamme nöyryyttävän päätöksen johdosta. Jopa inspiroijat julkesivat kokouksessa avoimesti kertoa olleensa kuka kirjeenvaihdossa kuka kokouspäivän aamuna puhelinkeskustelussa Ruotsin urheiluliiton johtohenkilöiden kanssa. On luonnollista, että minä enempää kuin liittojohtokuntakaan en voi olla mukana sillä tiellä, johon yleisen kokouksen ruotsalaisenemmistö tahtoo Suomen urheilun ohjata. Iva, joka tämän päätöksen johdosta täydellä syyllä kohdistuu koko Suomen urheiluelämään, ei satu meihin.