Riksdagsman Eemil Partanen^1        11.12.1956 Härstädes

B.B.

Jag läste i dag i tidningarna, att Du i Din reservation vid behandlingen av skogs- och flottningsarbetarnas arbetstidslag har föreslagit, att bäckflottningen bör underställas arbetstidslagen. Varför skulle ej de skogsarbetare och småbrukare som gör det allra tyngsta arbetet i vårsörjan få komma i åtnjutande av samma rättigheter som de kvinnor och män som arbetar i propra och snygga fabrikssalar? Vi talar så vackert om att göra den medellösa ödemarkskarlen jämställd och jämlik med alla andra, men när detta sedan borde

--------

1 Eemil Juho Partanen, f 1908, agrolog, f d riksdagsman, Sotkamo. Känd kommunal- och partipolitiker i Kainuu (Kajanaland) sedan mitten av 1930-talet, hela tiden som medlem av agrarförbundet -- sedermera centerpartiet, tidigare bl a medlem av Finlands Rundradios förvaltningsråd, socialminister 1968-70.

--------

förverkligas i lagstiftningen, då vågar man inte ställa upp för "den fattiges sak". Jag vet nog i vilka snören det har dragits, när man på arbetsgivarhåll har motsatt sig bäckflottarnas rättigheter, men jag kan inte tro att agrarförbundet skulle ha råd att ge flottningskarlarna stenar i stället för bröd.

Åtta timmars arbetstid också vid bäckflottning betyder en ökning av löneinkomsten just för den allra fattigaste delen av befolkningen främst i Lappland och Uleåborgs län, men också i Norra Karelen och Savolax. Jag hoppas Du står på Dig och talar för saken i Riksdagen, så att så många landsbygdskarlar som möjligt märker att talet om att verka för "den fattiges sak" inte förblir bara festtalsfraser, utan omsättes i praktitiken. Jag hoppas att Din reservation blir godkänd.