60. Tasavallan Presidentin valtiovierailu Neuvostoliittoon 17.-24.5.1977

Tasavallan Presidentin puhe Minskissä 23.5.1977

Edellisestä valtiovierailustani Neuvostoliittoon on kulunut lähes seitsemän vuotta. Se on pitkä aika vuosissakin mitattuna, saati sitten, jos mittapuuksi otetaan kansainvälisessä politiikassa kuluneina vuosina tapahtuneet muutokset. Samalla se on ollut myönteinen ja voimakkaan kehityksen ajanjakso suomalais-neuvostoliittolaisille suhteille.

Me suomalaiset annamme arvoa sille, että tämä vierailu toteutuu juuri tällaisena, kummankin maan historian merkkivuonna ja muutenkin ajankohtana, jota on leimannut tiivis suomalais-neuvostoliittolainen vuorovaikutus ja kanssakäyminen. Erityisen tärkeänä pidän tätä neljättä valtiovierailuani sen tähden, että sen aikana on saatettu päätökseen eräiden erittäin merkittävien ja laajakantoisten sopimusten neuvotteluprosessit, ennen muuta Suomen ja Neuvostoliiton välisen kaupallistaloudellisen yhteistyön vuoteen 1990 ulottuvaa kehitysohjelmaa koskeva.

Kulumassa oleva vuosikymmen on merkinnyt pienten maiden vaikutusmahdollisuuksien lisääntymistä kansainvälisessä politiikassa. Samalla kansojen välisten yhteyksien ja yhteistyömuotojen kasvu on merkinnyt haastetta erityisesti puolueettomien maiden ulkopolitiikalle. Suomi on omalta osaltaan osallistunut aktiivisesti kansainväliseen yhteistyöhön etsien ja esittäen toteuttamiskelpoisia, eri osapuolten yhteisille eduille rakentuvia ratkaisuja erimielisyyttä aiheuttaneisiin kysymyksiin sekä yleensäkin tukien ja edistäen sellaisia järjestelyjä, jotka lieventävät jännitystä ja edistävät yhteisymmärrystä yhteiskuntajärjestelmiltään erilaisten valtioiden välillä.

Euroopan tilanteen myönteinen kehitys on vakiinnuttanut ja parantanut suhteita eri valtioiden välillä. Tältä pohjalta on versonut se monipuolinen yhteistyö, jota Suomikin omalta osaltaan harjoittaa eri valtioiden, ennen kaikkea naapureittensa kanssa.

Suomi ja Neuvostoliitto ovat ilmaisseet vilpittömän pyrkimyksensä tällaisen yhteistyön kehittämiseen YYA-sopimuksen pohjalta. Tämän ne ovat tehneet tietoisina siitä, että ne ovat eräässä suhteessa edelläkävijöinä osoittaneet, miten tällainen YK:n peruskirjan sekä ETYK:n päätösasiakirjan periaatteiden mukainen kaikkinainen yhteistyö koituu molempien osapuolten eduksi. Edistämällä kaikinpuolista yhteydenpitoa, myös ETYK:in päätösasiakirjassa mainittuja poliittisia yhteyksiä, se myötävaikuttaa asenteiden ja näkemysten parempaan keskinäiseen ymmärtämiseen koituen siten laajemmaltikin kansainvälisen liennytyksen hyväksi. Tältä osin palauttaisin mieliin pääsihteeri L.I. Brezhnevin viime joulukuussa Moskovassa esittämän ajatuksen, että Suomen ja Neuvostoliiton välinen yhteistyö, joka vastaa kummankin maan perimmäisiä etuja, edistää liennytyksen kulkua ja keskinäisesti edullisten yhteyksien vahvistumista laajalla kansainvälisellä rintamalla.

Täällä Minskissä, jossa valmistetut koneet ja tuotteet ovat tuttuja meille suomalaisille, on erityisesti aihetta korostaa sitä myönteistä kehitystä, joka on tapahtunut maittemme välisessä kauppavaihdossa viimeisten kymmenen vuoden aikana. Kauppavaihtomme arvo on tänä aikana lähes kuusinkertaistunut. Viime vuonna se ylitti ensimmäisen kerran kaksi miljardia ruplaa. Olemme myös voineet löytää yhä monipuolisempia yhteistyömuotoja laajentamalla taloudellista vuorovaikutustamme yli perinteisen tavaranvaihdon tuotannollisen yhteistyön ja suurimittaisten projektitoimitusten alueelle.

Hyvät ystävät.

Suomi ja Neuvostoliitto ovat kuluneiden vuosikymmenien aikana keskinäisissä suhteissaan osoittaneet todeksi väittämän: rauha versoo yhteistyötä, yhteistyö vakiinnuttaa rauhaa. Toivomme hartaasti, että tämänkaltainen kehitys voittaisi alaa yhä laajemmalti.

Arvoisat Isäntämme,

Samalla kun kiitän Teitä vielä kerran omasta ja seurueeni puolesta siitä lämpimästä vastaanotosta, jonka olemme täällä Minskin sankarikaupungissa saaneet osaksemme, kohotan maljani Teidän terveydeksenne, Valkovenäjän Sosialistisen Neuvostotasavallan ja sen kansalaisten onneksi sekä Suomen ja Neuvostoliiton ystävällisten naapurisuhteiden ja jatkuvasti kehittyvän yhteistyön menestykseksi.