1972

Fru Chefredaktören Maija-Liisa Heini^1   4.2.1972

Kära Syster,

Först nu har jag på grund av de brådskande göromålen i samband med besöket hunnit läsa artikeln i Din tidning om kanslichefen Jyränki och politiseringen.

Din tidning hävdar att kanslichefen Jyränkis politiska åsikter befinner sig åtminstone i närheten av republikens presidents åsikter, och att förneka det gör ej saken bättre. Man får den uppfattningen, att republikens president har engagerat sig partipolitiskt mycket utpräglat.

Jag tror inte att Du är ansvarig för Din ledande artikel, men "att förneka det gör ej saken bättre".

Om min kanslichef är en borgare eller pälkäne-socialist, så verkar det absurt att påstå, att de åsikter han framlägger utanför tjänsten bör betraktas såsom mina åsikter. Tidigare förberedde jag mina tal så grundligt, att jag själv letade fram siffermaterialet, läste litteraturen och egenhändigt skrev texten, vilket för övrigt är ett djävla arbete. I det här ämbetet har jag, efter att ha gripits av lättja, tytt mig bl a till kanslichefen, som fått leta rätt på material, siffror etc och t o m göra sammandrag. Men det som jag sedan skriver och för fram är min text. Det är litet barnsligt att inbilla sig att jag ej längre kan framlägga egna åsikter, utan att de måste tänkas ut åt mig och förfärdigas av andra, t ex kanslichefen. I Finland är det tillsvidare annorlunda än t ex i USA, där man öppet omtalar vem som har skrivit vems tal, vem som har gjort den och den korrigeringen i det osv. Om jag begagnar mig av teknisk hjälp så är det en sak för sig, ty talet är mitt och svarar mot mina uppfattningar. Om ni tidningsmänniskor antar att jag inte är kapabel att få ihop ett tal, så är saken en annan, men det bör omtalas direkt för läsarna, så att de kan förlåta mig min oförmåga.

Naturligtvis håller jag någon gång tal, som andra skrivit ord för ord, och gör det skamlöst i mitt eget namn. T ex i samband med en del insamlingar, grundstensmurningar mm dyl.

I morgon skall jag inviga den nya hoppbacken i Lahtis. Genant att erkänna det, men invigningstalet är ord för ord skrivet av kanslichefen Jyränki.

Kära Syster, mottag en uppriktig försäkran om min högaktning.

--------

1 Maija-Liisa Heini, f. 1917; en av landets mest kända kvinnliga journalister med en lang bana företrädesvis i "Erkko-koncernen" (utgivaren av Helsingin Sanomat m fl tidningar) bakom sig. Hon har gjort uppmärksammade insatser som reporter, utlandskorrespondent och kåsör; vid tidpunkten för bervet ovan var hon en av chefredaktörerna för kvällstidningen Ilta-Sanomat.

--------