Julkaistessani lähes kuusi vuotta sitten kirjasen Urho Kekkosen elämänvaiheista kiintyi huomioni aivan erityisesti tohtori Kekkosen julkisiin puheisiin, joita silloin saatoin esitellä vain harvoja. Mieltäni kiinnitti paitsi sanonnan tyyli, selkeys ja koruton asiapitoisuus ennen kaikkea puheiden kaukonäköisyys ja johdonmukainen linja 1930-luvulta lähtien yli toisen maailmansodan nykyisiin vuosiin, mikä seikka ei ole päästänyt minua ajatuksesta saattaa julkisuuteen kokoelma eri aikoina päivänpoliittisten tapahtumien yhteydessä pidettyjä puheita ja kirjoitelmia, etenkin kun niiden ajankohtaisuus on jatkuvasti säilynyt.

    Tehtävä ei ole ollut helppo. Urho Kekkonen on pitänyt tuhansia puheita, mutta useimpien niiden silmälle näkyvänä osasena on tallella vain jäsentely tai päivälehtien lyhyehkö selostus. Varhaisempien kirjoitettujen puheiden käsikirjoitukset ovat joutuneet toimittajille selostuksen laatimista varten. Useita alkuperäisiä käsikirjoituksia on kuitenkin säilynyt toimittaja Urho Kittilän tallettamina. Jokin määrä puheita on myös painettu kokonaisuudessaan päivälehtiin. Sen sijaan Urho Kekkosen pitkältä pääministerikaudelta kaikki tärkeimpien puheiden käsikirjoitukset ovat olleet helposti käytettävissäni, joten niiden suhteen on ollut runsauden pula. Ne on tallettanut pääministerin sihteeri, maisteri Ahti Karjalainen. Hän on lisäksi avustanut minua palauttamaan mieleen kulloisenkin tilanteen, jossa puhe on pidetty. Lausun tästä hänelle parhaat kiitokset. Valtiopäivillä lähes 20 vuoden aikana pidetyistä lukuisista puheista olen kokoelmaan valinnut vain yhden, koska nämä puheet ovat helposti kenen tahansa luettavana Eduskunnan painetuista pöytäkirjoista.

    Kun puheet ovat niinkin pitkältä ajalta, olen useat niistä varustanut pienellä johdannolla, jotta lukija voisi päästä helpommin kiinni sen hetkiseen tilanteeseen.

Kulosaaressa 10 päivänä elokuuta 1955.

                                                                                        Kustaa Vilkuna