Leka med maten: En kulturanalytisk studie av förhållningen till mat och matvanor i Facebookgruppen Sipsikaljavegaanit
Rosenberg, Charlotta (2019)
Rosenberg, Charlotta
Åbo Akademi
2019
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019050214049
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019050214049
Tiivistelmä
Facebookgruppen Sipsikaljavegaanit grundades hösten 2015 och fick snabbt spridning inom vegankretsar och på sociala medier. Gruppen uppmärksammades även i traditionella medier. Gruppens medlemmar idkar så kallad skräpmatsveganism, en veganism som inte fokuserar på att äta hälsosamt utan på att äta god och enkel mat utan animalier. Genom att studera fenomenet skräpmatsveganism i gruppen avser avhandlingen nå förståelse för matvanor och matpraktiker som är utmärkande för vår tid.
Avhandlingens syfte är att med hjälp av kulturanalytiska verktyg studera hur medlemmarna i Facebookgruppen Sipsikaljavegaanit förhåller sig till mat, matvanor och föreställningar kring dessa. Avhandlingen studerar även hur gruppen konstruerar mat som ätbar eller oätbar. Ett delsyfte är att ta fasta på om och hur den veganism som gruppen idkar har lett till förändringar. Avhandlingens teoretiska utgångspunkt utgörs av den sovjetiska litteraturvetaren Michail Bachtins tankar kring karnevalen och det karnevalistiska.
I analysen av materialet framkommer att medlemmarna i Facebookgruppen karnevaliserar mat och ätande genom att driva och leka med normer och tankesätt kring mat och hälsa. Denna karnevalisering tar sig i uttryck bland annat genom lek, överdrift, och en folklig kreativitet som Bachtin kallar ”festlig galenskap”. De stundvis groteska resultaten fungerar som ögonöppnare som visar på en alternativ värld. En tillbakablick visar att skräpmatsveganismen och den uppmärksamhet som fenomenet fått har bidragit till en bredare kunskap om veganism samt ett ökat antal veganska produkter på den finska marknaden.
Avhandlingens syfte är att med hjälp av kulturanalytiska verktyg studera hur medlemmarna i Facebookgruppen Sipsikaljavegaanit förhåller sig till mat, matvanor och föreställningar kring dessa. Avhandlingen studerar även hur gruppen konstruerar mat som ätbar eller oätbar. Ett delsyfte är att ta fasta på om och hur den veganism som gruppen idkar har lett till förändringar. Avhandlingens teoretiska utgångspunkt utgörs av den sovjetiska litteraturvetaren Michail Bachtins tankar kring karnevalen och det karnevalistiska.
I analysen av materialet framkommer att medlemmarna i Facebookgruppen karnevaliserar mat och ätande genom att driva och leka med normer och tankesätt kring mat och hälsa. Denna karnevalisering tar sig i uttryck bland annat genom lek, överdrift, och en folklig kreativitet som Bachtin kallar ”festlig galenskap”. De stundvis groteska resultaten fungerar som ögonöppnare som visar på en alternativ värld. En tillbakablick visar att skräpmatsveganismen och den uppmärksamhet som fenomenet fått har bidragit till en bredare kunskap om veganism samt ett ökat antal veganska produkter på den finska marknaden.