Taiteilija Arja Saijonmaa               23/7 1975

Helsinki          

  Olen saanut ystävällisesti lähettämänne nauhat ja kuunnellut ne. Voimakasta, vieraanomaista, vaikuttavaa. Sydämelliset kiitokseni.

  Muistan hyvin, missä tapasimme ehkä ensimmäisen kerran. Ylioppilasteatterilla oli esitys Vanhalla ja tulin sinne rva Kekkosen kanssa. Te olitte vastaanottamassa. Ajattelin: noin upean ilmestyksen vaiheita tulen seuraamaan. Niin olen tehnytkin. Olen saanut sen kuvan, että olette saavuttanut suurta menestystä maailmalla ja nimenomaan sellaisissa piireissä, joissa yhteiskunnallinen viesti on otettu mielihyvin vastaan. Olen suorastaan tuntenut iloa menestyksenne johdosta.

  Olen usein ajatellut esim. Chilen tapahtumista lukiessani, mikä inhimillinen tuska liittyy siihen, että kotimaan ovet on suljettu. Kirjoitatte minulle: "Tutustuin siihen, mitä merkitsee ihmiselle pääsykielto omaan isänmaahansa". Kuten sanoin, sama ajatus on painanut omaa mieltäni. Käsitän, että Te henkilöihin tutustuttuanne olette nähnyt hyvin sen inhimillisen tragedian, joka noihin kohtaloihin liittyy.

  Ja siksi olen iloinen, että olette palannut Suomeen. Ovet ovat onneksi olleet aina auki ja toiveet tulostanne lämpimät. Uudistan mitä sanoin 1970: Teitä tarvitaan tässä maassa.