Hki 5/9 1943.

Rakas Sylvi ja rakkaat pojat.

Nyt ovat nuoret miehet siis jo 15-vuotiaita. Voi, kuinka minä olin aikuinen mies vastaavassa iässä mielestäni, mutta en muiden mielestä. Onnea vieläkin.

Makuuvaunujuttu on järjestyksessä. 15/9 lähtö sieltä ja 16/9 tulo tänne. Lähetän liput seuraavassa postissa samaten rahat.

Siivooja tulee ensi tiistaina, korjaan pois omiin piiloihini kahvit ja sokerit. Hän on eekoon vanha siivooja, Siiri piti kyllä luotettavana, mutta sanoi hänkin, että parasta on katsoa perään.

Ilmat ovat olleet täällä varsin suotuisat ja niin kuulema sielläkin. Soitin juuri Maijalaan, kuulin, että puinti teillä siellä alkaa ehkä keskiviikkona tai torstaina. Luulenpa, että saatte suuren osan perunaakin maasta, kun otatte koneen käytäntöön, ennen tänne lähtöänne. Jospa nyt pitäisi ilmoja niin kauan!

Täällä oli taas viime yönä rauhatonta. Olin 23 - 1 "siellä jossakin" mutta i.t. alkoi vasta vartiovuoroni päätyttyä.

Niin, ja meillä oli salainen istunto. Pääministerin [Linkomies] puheessa ei ollut mitään uutta. Uuno Hannula piti varsin lattean puolustuspuheen, jossa toisteli sitä, mitä pääministeri oli sanonut. Pekkala piti suorastaan rajun puheen, jossa arvosteli hallituksen politiikkaa v. 1941 sotaan liittymisen aikaan ja sen jälkeen. Hän oli hallituksessa silloin oppositiossa. Minä puhuin myös, mutta rajoituin puhumaan virolaisten pakolaisten arvottomasta kohtelusta valt. poliisissa. Kerroin prof. [Ants] Oraksen tapauksesta ja lopuksi sanoin, että hallituksen on saatava valpossa muutos aikaan. Jollei se pian tule, tulen esittämään siitä vaatimuksen, niin kauan kunnes se saadaan aikaan. Lyhyt, keskitetty lausunto, pidin sen paikalta, eduskunnasta huudettiin hyvä. Linkomies vastasi, väitti, että pakolaisia kohdellaan hyvin, mutta ei puhunut valposta mitään. [Toivo] Horelli oli vihainen perästä päin ja sanoi, että kostin Säipän puolesta.

Keskustelu oli verrattain latteaa, mutta ehkäpä se sentään antaa aihetta ajatteluun. Ryhmässä edellisenä iltana riehui luja ottelu 33:a vastaan. Puolustin heitä. Hannula olikin heikolla päällä, [Yrjö] Schildt puhui paremmin. Ja [Lennart] Heljas on pelästynyt aivan lättäjalaksi.

Kustaa on parin päivän lomalla, en ole häntä tavannutkaan kuin puhelimessa. Minulta on sen prof. Sällforsin kanssa mennyt pari päivää.

Täksi päiväksi kirjoitin Hesaan artikkelin virka-ajasta. Uudessa Suomessa on myös valtioneuvoston päätöstä arvosteleva artikkeli tänään. Kyllä asia tulee hoidetuksi.

Lähden ensi tiistaina parin päivän matkalle Viipurin puoleen tutustumaan rakennusolojen organisaatioon paikan päällä.

Lähetän tässä ohella päätöksen villan luovutusvelvollisuudesta talossa säilytettäväksi. Muuten Klemola soitti, että sieltä Paarmakalliosta saan 3 kg villaa. Kaipa se otetaan tänne, nyt se on vielä siellä Paarmakalliossa.

Ei muuta tällä erää, voikaa oikein hyvin ja varustautukaa lähtöön.

Rakkaat terveiset

Urho