Ed. Kekkonen: Ne korvaukset, jotka suuri valiokunta halusi saada siihen asemaan, että ne eivät joudu verotettaviksi, ovat ensisijassa vuoden 1942 evakuoinnin aiheuttamia vahinkoja ja niistä maksettavia korvauksia. Niinkuin tiedetään juuri  nämä vahingot tulevat korvattaviksi myöskin vuoden 1942 korvauslain mukaan, mutta ne eivät sisältyneet luonnollisestikaan vuoden 1940 korvauslakiin, samalla tavalla kuin vuoden 1940 korvauslakiin eivät sisältyneet myöskään ne evakuointivahingot, jotka olivat talvisodan aikana tai sen jälkeen sattuneet. Suuressa valiokunnassa katsottiin, ettei ole asianmukaista, että nyt suoritetaan veroa myös siitä omaisuudesta, joka tuhoutui vuoden 1942 aikana evakuoitaessa ja luonollisesti tuntuu asianmukaiselta, että kun tämä omaisuus oli olemassa vuoden 1941 päättyessä, josta siis 3 §:n 1 momentin mukaan pitäisi veroa maksaa, on asianmukaista, että tehdään poikkeus ja aikaansaadaan sellainen järjestely, että verotettavat ovat oikeutetut vähentämään sen omaisuuden, jonka he menettivät vuoden 1942 evakuoinnin yhteydessä. Sen vuoksi suuri valiokunta tämän korjauksen on tehnyt. Minä käsittäisin, ettei ole mitään käytännöllistä vaikeutta tämän verotuksen toimittamiselle, sillä 10 §:hän nimenomaan edellyttää sitä, että vuoden 1941 veroilmoitukseen voidaan tehdä asianmukaiset korjaukset. Tämän 10 §:n edellyttämällä tavalla tämä asia on hoidettavissa. Suuren valiokunnan jaostossa oli asiantuntijana kuultavana valtiovarainministeriön asianomainen esittelijä, joka käsitykseni mukaan ei ainakaan siellä esittänyt mitään sellaista, joka tekisi tämän verotuksen käytännössä mahdottomaksi.

Asia on siis sillä tavalla, että mitään muuta asiallista muutosta ei suuri valiokunta tähän verotukseen esitä tehtäväksi muuta kuin sen, että vuoden 1942 evakuointivahingot tulevat myöskin huomioon otetuiksi sillä tavalla, että niistä ei veroteta, koskapa niistä ei valtio ole vielä mitään korvausta suorittanutkaan. Tämähän kohdistuu verrattain ahtaaseen alueeseen ja verrattain harvoihin henkilöihin. Se ei luultavasti valtiolle sanottavia merkitse, jos tämä kohtuullinen muutos tässä tehdään, mutta saattaisi tuntua epäoikeudenmukaiselta, että nyt käytäisiin verottamaan omaisuutta, joka sen jälkeen kuin vuonna 1941 tämä omaisuus oli ja se verolle pantiin, on kuitenkin ilman omistajan omaa syytä joutunut hävitetyksi eikä valtio ole siitä suorittanut vielä korvausta, vaikka korvauslain mukaan valtio on siihen sitoutunut. Näin pienestä asiasta tässä itse asiassa on kysymys, ja senvuoksi rohkenisin toivoa, että eduskunta ottaisi huomioon tämän kohtuullisuuden, jota suuri valiokunta on pyrkinyt tässä noudattamaan siitäkin huolimatta, että tätä vastaan täällä on esiintynyt eriäviä mielipiteitä.

Ed. Kekkonen: Lienen äskeisessä puheenvuorossani maininnut, että evakuointivahingot tapahtuivat vuonna 1942. Tarkoitin tietenkin 1941. Siis niitä vahinkoja, jotka tapahtuivat alueella, joka rajoittui n.s. Moskovan rauhan rajaan, Suomen puolella.