GOD GRANNSÄMJA GER RESULTAT

24. 11. 1960 i MOSKVA

De fyra dagar jag har haft glädjen att tillbringa i Moskva som Sovjetunionens regerings gäst har gått snabbt. Utom att de har varit ytterst angenäma har de också varit arbetsfyllda och resultatrika. De har åter en gång visat hur nyttiga personliga sammanträffanden mellan olika länders ledande män är.

Som ett resultat av våra i vänskaplig och öppenhjärtig anda förda samtal utges i kväll en gemensam finländsk-sovjetisk kommunike. Av denna kommunike framgår bl.a. följande för Finland betydelsefulla praktiska omständigheter:

Sovjetunionen har gått in på att till Finland på högst 50 år utarrendera den del av Saima kanal som ligger inom Sovjetunionen jämte kringliggande strandområden. Att denna viktiga vattenled på nytt öppnas för trafik kommer säkert att ha en stor betydelse för Finlands ekonomi och utrikeshandel, och det ger nya möjligheter särskilt för Östfinlands utveckling. I samband härmed togs på finländskt initiativ upp till behandling möjligheten att förädla från Sovjetunionen importerad råvara i ett stort sågverk som skall grundas i Östfinland. Från sovjetisk sida meddelades att man kände förståelse för saken och det beslöts att underhandlingar om förslagets genomförande ofördröjligen skulle inledas även i denna fråga.

I dag har inom ramen för vårt tredje långfristiga handelsfördrag undertecknats ett protokoll om varuleveranser under år 1961. Detta protokoll visar en betydande ökning i den traditionella handeln mellan de bägge länderna.

Till slut vill jag nämna att konkret enighet nåddes mellan representanterna för de bägge länderna om sättet på vilket den i handelsförbindelserna mellan Finland och Sovjetunionen sedan gammalt inbyggda mestgynnadnationsklausulen kan tillämpas ifall Finland genom ett separat handelsfördrag blir associerad medlem av EFTA för att kunna säkra sin traditionella export till EFTA-länderna.

De konkreta resultat som nåtts under detta besök är värdefulla för Finland. Vi har kommit fram till dem genom förhandlingar som har förts i vänskaplig och saklig anda, och jag vill betona, att Sovjetunionen har visat utomordentligt stor förståelse och välvilja för från finländsk sida framförda synpunkter. Vi har än en gång kunnat konstatera, att när goda relationer byggs på en fast och säker grund - när ömsesidigt förtroende råder mellan våra länder - då kan man i praktiska frågor nå överenskommelser som ligger i bägge ländernas intresse. Då är olikheten i våra samhällssystem inte något hinder för god sämja, vänskap och samarbete.

Min vördade företrädare J. K. Paasikivi brukade säga, att vi finländare måste förstå, att Sovjetunionen när det gäller Finland har ett legitimt intresse, som går ut på att Finland inte skall bli stöd- eller transiteringsområde för ett anfall mot Sovjetunionen. Det är på den tanken vår vänskapspakt av år 1948 bygger. Det betydelsefulla i denna pakt är att den erkänner Finlands rätt att stå utanför stormaktskonflikter. Detta är ett viktigt bevis på det förtroende Sovjetunionen hyser för Finland. I Finland definieras Finlands utrikespolitik på basen av denna klausul i pakten och redan hävdvunnen praxis som neutralitetspolitik. Den definieras på samma sätt i Sovjetunionen, och även i andra länder råder samma uppfattning om karaktären hos Finlands utrikespolitik. Vi har försökt följa neutralitetens linje även i Förenta nationerna, och jag tror att man på alla håll har kunnat konstatera att den är konsekvent.

Men i fråga om krig och fred är vi inte neutrala. Vi är för fredspolitik och mot krigspolitik. Vi är mot atomupprustning och för nedrustning. Oberoende av till vilken statsgrupp den stat hör som gör det längst gående förnuftiga och genomförbara nedrustningsförslaget kommer Finland att understöda det. Det betyder inte, att vi ansluter oss till det block, som har gjort förslaget, men det betyder att Finland alltid är redo att ge sitt stöd åt den som verksammast driver fredens politik. I detta sammanhang vill jag hänvisa till vår kommunike, där det konstateras att den fredsvänliga och neutrala utrikespolitik Finland driver samt det faktum att landet står utanför stormakternas intressekonflikter och har vänskapliga, på ömsesidig respekt baserade relationer till alla stater på ett värdefullt sätt medverkar till att utveckla det internationella samförståndet och sålunda främja världsfreden.

När jag i kväll avslutar mitt besök kan jag med tillfredsställelse och tillförsikt göra mig redo för hemresan - övertygad om att den varma förståelse som Sovjetunionens ledande män under de nyss förflutna dagarna har visat Finland, är en garanti för att den goda grannsämjan mellan våra länder skall bestå även i framtiden.