XVIII Tasavallan Presidentti Urho Kekkosen vierailu Tshekkoslovakiaan 1.-4.10.1969

103. Tasavallan Presidentin Tshekkoslovakiaan saapumispuhe 1.10.1969

Herra Presidentti,

Kiitän Teitä, Herra Presidentti, ja kauttanne Tsekkoslovakian kansaa kutsusta vierailla kauniissa ja mielenkiintoisessa maassanne. Olen iloinen voidessani toteuttaa tämän vierailun juuri Teidän kutsustanne. Teidän nimenne on jo nyt liitetty niiden suurten kansallisten johtajien joukkoon, jotka läpi vuosisatojen ovat omalla toiminnallaan todistaneet Tshekkoslovakian kansan sitkeästä ja lannistumattomasta taistelusta kohti parempaa tulevaisuutta, kansallista kehitystä ja valtiollista vapautta. Erityisesti tervehdin kutsuanne uutena osoituksena Suomen ja Tshekkoslovakian kansoja yhdistävistä ystävyyden ja kiintymyksen siteistä.

Tshekkoslovakia on maantieteellisesti Euroopan sydämessä. Se on muussakin, syvemmässä mielessä osa Euroopan sydäntä, joka on aina saanut raskaana kokea maanosamme ristiriidat ja kantaa Eurooppaa rasittavien tautien, kuten sodan, vallanhimon, pelon ja kansainvälisten epäluulojen koko paineen.

Tshekkoslovakia on maantieteellisesti Euroopan sydämessä. Se on muussakin, syvemmässä mielessä osa Euroopan sydäntä, joka on aina saanut raskaana kokea maanosamme ristiriidat ja kantaa Eurooppaa rasittavien tautien, kuten sodan, vallanhimon, pelon ja kansainvälisten epäluulojen koko paineen.

Tshekkoslovakia on meidän suomalaisten kannalta erityisen mielenkiintoinen eurooppalaisena maana, joka saavutti itsenäisyytensä samojen maailmanhistoriallisten mullistusten yhteydessä kuin Suomikin. Meidän suomalaisten muistissa säilyy se myötätunto ja ahdistus, jonka vallassa - yhtä avuttomina kuin muutkin ulkopuoliset - seurasimme runsaat kolme vuosikymmentä sitten maanne murskautumista vieraan sotilasvallan alle. Yhtä suurella myötätunnolla olemme sittemmin seuranneet kansanne ponnisteluja sodan ja väkivallan lyömien haavojen parantamiseksi ja uuden ja paremman tulevaisuuden rakentamiseksi itse kehittämänne järjestelmän puitteissa ihaillen kansanne osoittamaa jatkuvaa optimismia ja tulevaisuudenuskoa silloinkin kun vastoinkäymiset ovat lyöneet varjonsa kansanne kohtalon ylle.

Vastauksessaan Suomen hallituksen muistioon Euroopan turvallisuuskonferenssin koolle kutsumisesta Tshekkoslovakian hallitus sanoo mm. olevansa sitä mieltä, että on välttämättä lopetettava, niin pian kuin mahdollista, maanosaamme jakavien sotilasliittojen välillä vallitseva lisääntyvä vastakohtaisuus sekä varustelujen lisääntyminen ja että toisaalta on välttämättä saatava aikaan yleinen jännityksen laukeaminen Euroopassa ja siten luotava edellytyket Euroopan kansojen rauhanomaiselle yhteistyölle.

Suomen hallitus panee mielihyvin merkille tämän suhtautumisen kysymykseen, suhtautumisen, joka vastaa meidänkin näkemystämme konferenssista, sen tehtävistä ja edellytyksistä. Me katsomme, että Euroopan kansojen yhteisenä tehtävänä on vanhojen ristiriitojen ylläpitämisen asemasta löytää uusia yhteistyön keinoja, historian taakan kantamisen asemasta tarttua tulevaisuuden tarjoamiin mahdollisuuksiin, ja riskien ja vaikeuksien asemasta - niitähän on löydettävissä kaikkialla ja kaikista asioista - nähdä yhteiset saavutettavissa olevat edut. Tässä työssä, siitä olen vakuuttunut, tarvitaan sekä Suomen että Tshekkoslovakian kansojen tarjoamaa panosta.

Herra Presidentti,

Pyydän vielä saada kiittää tilaisuudesta tulla vierailemaan ja tutustumaan maahanne ja kansoihinne. Suomen ja Tshekkoslovakian väliset hyvät ja ajan vaihteluista riippumattomat suhteet ovat niin meidän kuin teidänkin mielenkiinnon ja huolenpidon kohteina. Olemme saaneet aikaan runsaan keskinäisen vuorovaikutuksen. Toivon, että vierailuni yhteydessä ja sen seurauksena voimme edelleen löytää keinoja kansojemme keskeisen hedelmällisen yhteistyön kehittämiseksi.