Hki 7/9 1943.

Rakas Sylvi.

Lähetän tämän mukana ne kaksituhatta ynnä makuuvaunulipun. Siinä näyttää olevan myös pikajunan lisälippu, joten puuttuu vain varsinainen piletti.

Lähden tänään pariksi päiväksi Viipuriin, jossa tutustun rakennusosaston työhön. Palaan luultavasti jo torstai-iltana tai perjantaina. Lauantaiksi et näin ollen saakaan kirjettä, jollei tämä tule vasta lauantaiksi.

Politiikkaan ei kuulu ihmeempää. [Leo] Ehrnrooth soitti minulle eilen, selitti tutkineensa virolaisten pakolaisten kohtelua ja saaneensa selville, että se on ollut huonoa, mutta kun siihen syypää alempi virkamies on nyt erotettu, on asia korjaantunut. Puhuin Oraksen tapauksesta, jota hän taas puolusteli. Menen hänen puheilleen myös muissa asioissa viikon lopulla.

Virosta tulee joka yö uusia pakolaisia. Olot ovat siellä varsin onnettomat. Tullessaan he ovat aivan varattomat ja vaatteettomatkin. Pidimme eilen virolais-suomal. seuran kokouksen, jossa valittiin vastaanotto- ja avustustoimikunta. Eräs virolaisten olojen tuntija arveli, että nyt syyskuussa voidaan odottaa 1000 pakolaista. Kalastajat ostavat öljyn saksalaisilta sotamiehiltä ja perivät 20.000 mk ylikuljetuksesta. Heillä on kyllä Saksan rahaa, mutta musta pörssi maksaa siitä vain 4 mk Rmk:lta, vaikka kurssi on 20 mk. Se osoittaa Saksan valuutan todellisen arvon.

Venäläiset ovat edenneet lujasti Ukrainassa. Koko Donetsin laakion teollisuusalue on pian heidän käsissään. Saksa vetäyttää armeijaansa, sen elävä voima säästyy, mutta raaka-ainelähteet ja teollisuusalueet sekä maatalous jää. Juuri kerrotaan, että saksalaiset polttavat viljavarastojaan. Sieltä piti meillekin tulla viljaa.

Ruotsissa kuuluu neuvoteltavan, voivatko he antaa meille tarpeen tullen viljaa. Kustaa kertoi, että heillä on sellainen suunnitelma, että heiltä voisi saada viljaa siksi kunnes tie lähteen on avautunut. Kustaa sanoi eräästä Pihtarin [Ryti] repliikistä voineensa päätellä, että välitön kosketus on meillä ollut olemassa rauhan asiassa. Jos niin on, näyttää siis siltä, että puuhataan kyllä. Paasikivi oli käynyt presidentin luona ja kertonut, että sellainen adressi on tulossa ja tiedustellut, ottaako pres. sen vastaan. Myöntävä vastaus. Ja lähetystölle sitten oli pres. kertoman mukaan sanonut olevansa suunnilleen adressin linjoilla. [Henrik] Ramsay on ollut varsin vihaisena ja tietenkin Tanner ja eritoten Hakkila. Pekkala hyökkäsi muuten varsin kouraantuntuvalla tavalla Hakkilaa vastaan salaisessa istunnossa.

Hyvät säät jatkuvat. Sano, että pitävät silmällä jyvien kuivamista, ettei ala laareissa pilaantua. Perunasta voisi osan myydä, jos siellä kaupat ostavat. Vaikka keväällä voi tulla perunasta kysyntä, kun etelä-Suomessa on rutto sitä pahoin vahingoittanut.

Ei muuta tällä erää. Rakkaat terveiset. Koetan saada kirjeen tiistaiksi sinne.

Teidän Urho