TAL VID STATSMINISTER TAGE ERLANDERS BESÖK I FINLAND

24. 8. 1967 i HELSINGFORS

Dessa dagar har berett oss tillfälle till många och ingående samtal om viktiga frågor av gemensamt intresse för våra länder. Det meningsutbyte som vi nu har kunnat ägna oss åt har varit synnerligen givande, när det gällt Finlands och Sveriges ömsesidiga förbindelser, nordiska spörsmål och aktuella världspolitiska frågor av särskild betydelse för våra respektive länder.

Finland och Sverige har väl knappast någonsin tidigare, vilket Ni även påpekade i Edert tal i Åbo, betytt så mycket för varandra som nu. Jag anser för min del att våra länder nu har större behov än förr av ett realistiskt samarbete och större möjligheter att genom ett sådant samarbete uppnå resultat av grundläggande betydelse för båda parterna.

Ni har, Herr Statsminister, under Edert besök hos oss en gång till såsom många gånger förr gjort gällande, huru viktigt det är för oss alla i Norden att de många betydande fördelar bevaras som vi har lyckats förskaffa oss inom EFTA:s krets. Därom är vi finländare fullständigt ense med Er.

Den utveckling i riktning mot ett större samgående i Europa, som för närvarande dryftas så livligt, får självfallet inte leda till att de stora framsteg, som nu har uppnåtts i så många stater, inte minst Finland och Sverige, kan ifrågasättas.

Om man med de integrationssystem som redan finns till eller som kan tänkas uppstå i Europa kan - på ett för alla parter gynnsamt sätt - åstadkomma ett organiserat samarbete med politiskt neutrala stater, utgör Finlands neutralitet självfallet inte något hinder. Vi skulle bedriva ett sådant samarbete i överensstämmelse med vårt lands egna intressen. Det är på oss det ankommer att bevaka och främja dessa intressen på bästa tänkbara vis och att på ett sakligt sätt säkra och stärka betingelserna för vår trygghet och vårt välstånd.